Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Finansal piyasalar, Avrupalı liderler ve İtalyan Kilisesi'nin İtalya'nın teknokrat başbakanı Mario Monti üzerindeki baskılarını artırması üzerine Monti, önümüzdeki yılın erken zamanlarında yapılacak seçimlerde aday olması çağrısında bulunan bazı merkezi gruplarla görüşmeler yapıyor.

Monti'nin Cumartesi günü istifa kararını açıklamasının, Euro Bölgesi'nin kırılgan ekonomilerinden birindeki belirsizliği yeniden canlandırmasıyla İtalya'nın borçlanma maliyetleri yükseldi ve Borsası sert düşüş kaydetti.

Ekonomik reformları İtalya'yı borç krizinin merkezinden uzaklaştırmış olan Monti, bu ayın ilerleyen zamanlarında bütçenin kabul edilmesinin ardından istifa edeceğini açıklayarak, genel seçimlerin Şubat'a çekilmesini tetikledi.

Monti'nin istifasının son reformları tehlikeye atabileceğinden ötürü Brüksel'de ve yatırımcılar arasındaki endişelerin artması üzerine merkezdeki siyasetçiler Monti ile seçimlerde aday olması için görüşmelere başladı. Monti'nin Ferrari'nin yöneticisi Luca Cordero di Montezemolo ve merkezdeki Katolik UDC partisinin lideri Pier Ferdinando Casini ile görüştüğü söyleniyor.

Merkez partilerin siyasetçileri Monti'nin bir hafta içinde kendilerine dönmesini bekliyor. Eğer Monti bu partilerden birinden aday olmayı isterse, açıklamayı 2013 bütçesinin onaylanmasının ardından ve Noel haftasının öncesinde açıklayacak.

Öte yandan yalnızca İtalya içinden değil, dışından da Monti'nin başbakan adayı olması için çağrılar yükseliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Oslo'daki Nobel Barış Ödülü Seramonisi'nde Monti'nin siyasette rol oynamayı sürdüreceğinden emin olduğuna işaret ederek, "Kısa vadede bir üzüntü gibi şgörünse de, 1-2 ay içinde Bay Monti  İtalya'da istikrarı sağlamak üzere bir koalisyona dahil olacaktır" dedi.

İtalya'nın iç politikalarına karışmak istemediğini ifade eden Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ise "Mario Monti İtalya için çok iyi bir başbakandı ve umarım uygulamaya koyduğu politikalar seçimlerden sonra da devam eder" dedi.