Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası eski başkanı Alan Greenspan, Fed'in teşvik önlemlerinin ekonomi üzerinde çok büyük bir etki yaratmadığını savundu.

Fed, finansal krizin başından bu yana faizleri sıfıra yakın seviyede tutuyor ve mortgage tahvili ve Hazine kağıdı alımları gibi sıradışı önlemler uyguluyor. Kritikler, Fed'in "havadan" para basarak parasal genişlemeye gitmesinin, enflasyonist baskı yaratacağını söylüyor.

Ancak Greenspan, bankaların taze parayı kredi vermediğine dikkat çekerek, Fed'in politikalarının çok etkisinin olmadığını ileri sürüyor.

Merkez bankası başkanlığı görevinden ayrılmasından bu yana Fed'in politikalarına ilişkin açıklamada bulunmadığını ifade eden Greenspan, "Ancak şunu söylemem gerekiyor ki; sevin ya da sevmeyin Fed ne yapıyorsa çok fazla etki göstermiyor" dedi.

Fed'in bilanço tablosunu aşırı genişletmiş olduğunu, bunun da kurumsal ve tasarruf bankalarının varlık taraflarının rezervlerinde biriktiğini ve kredi olarak sunulmadığını söyleyen Greenspan, "Bu likidite kredi olarak geri verilmediği sürece, ekonomiyi etkilemeyecek" dedi.

Greenspan, Fed'in birçok kişinin sandığı kadar büyük bir oyuncu olmadığını savundu.