Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Beyaz Saray, Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze denemesini ''bölgesel güvenliği tehdit eden yüksek derecede provokatif bir eylem'' olarak niteledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Tommy Vietor, yaptığı yazılı açıklamada, Kuzey Kore'nin, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) yasaklamalarına rağmen uzun menzilli füze denemesinin, ''bölgesel güvenliği tehdit eden, BMGK'nın 1718 ve 1874 sayılı kararlarını doğrudan ihlal eden, Kuzey Kore'nin uluslararası yükümlülüklerini çiğneyen ve küresel çapta nükleer silahların yayılmasının önlenmesi rejimine zarar veren yüksek derecede provokatif bir eylem'' olduğunu belirtti.

Bu adımın, Kuzey Kore'nin ''sorumsuzca davranış'' modelinin yeni bir örneğini oluşturduğunu kaydeden Vietor, ''ABD, Kuzey Kore'nin provokasyonları karşısında tetikte olmayı ve bölgedeki müttefiklerimizin güvenliğine tam bağlılığını sürdürüyor'' ifadesini kullandı.

Vietor, ABD'nin, bölgesel güvenliğe yönelik bu ''mevcut tehdidi'' dikkate alarak, müttefikleri ve ortaklarıyla yakın koordinasyonunu güçlendireceği ve artıracağını, Kuzey Kore'ye karşı ''uygun eylem'' için BMGK ve diğer ülkelerle birlikte çalışacağını bildirdi.

Uluslararası toplumun, Kuzey Kore'ye BMGK kararlarını ihlal etmesinin sonuçları olacağı yönünde net mesaj göndermek için uyumlu şekilde birlikte çalışması gerektiğini kaydeden Vietor, açıklamasına şöyle devam etti:

''Kuzey Kore, bu tür provokatif eylemlerle kendini daha da yalnızlaştırıyor. Sınırlı kaynakları balistik füzelerin ve nükleer silahların geliştirilmesine harcaması, Kuzey Kore'ye güvenlik ve uluslararası toplumun kabulünü getirmedi ve hiçbir zaman da getirmeyecek. Kuzey Kore kendisini gerçek manada ancak uluslararası normlara uyarak, taahhütlerini ve uluslararası yükümlülüklerini yerine getirerek, halkını beslemek, çocuklarını eğitmek ve komşularının güvenini kazanmak için çalışarak güçlendirebilir.''