Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Enerji üreticisi ve maden şirketlerindeki düşüşün, banka hisselerindeki kazançları gölgelemesiyle Çin Borsası kayıplarını 2. gününde de devam ettirdi.

Jiangxi Copper Co., bakır fiyatlarının dün düşmesinin ardından yüzde 1.4 değer kaybederek, son 2 haftanın en sert düşüşüne işaret etti. China Merchants Bank Co., finansal hisselerin kazanç görünümlerine kıyasla daha düşük değerlendiği spekülasyonu üzerine 7. gününde de değerlendi. Kweichow Moutai Co., şirketin kontrol hissesi sahibinin hisselerini artırdığını açıklaması üzerine son 7 haftanın en büyük rallisini gerçekleştirdi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 kayıpla 2,070.65 puana gerileyerek, dün yeni kredilerin beklentinin altında kalmasının ardından kaydettiği kayıpları genişletti. Şanghay Bileşik Endeksi 3 Aralık'ta kaydettiği bu yılın en düşüğünden, beklentinin üzerinde gelen fabrika üretimi ve perakende satış verisinin etkisiyle yüze 5.7 yükseldi. CSI 300 Endeksi yüzde 0.3 düşüşle 2,252.23 puana gerilerken, Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.1 yükseldi.

Veriler ekonominin 3. çeyrekte dibe vurduğuna işaret etmesine rağmen, piyasada likidite eksikliğinen ötürü yıl sonundan önce sürdürülebilir bir kazanç öngörmediğini belirten Zhang Haidong'ın analisti Tebon Securities Co, önümüzdeki yılda hisselerin daha fazla ilerleme kaydetmesini bekliyor.

Şanghay Bileşik Endeksi bu yıl yüzde 5.8 aşağıda seyrederek, Asya'nın en büyük borsaları arasında en kötü performansa sahip. Endeks, tahmini kazançların 11.4 katından fiyatlanıyor.

Öte yandan geçtiğimiz hafta endekste görülen yüzde 4.1 oranındaki ralli, Çinli hisse yatırımcılarını işlem hesaplarını boşaltmaktan alıkoymayı başaramadı.