Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın bugün sonlanacak toplantısında parasal genişleme önlemlerini artıracağı beklentisi üzerine dolar, euro karşısında 2 gündür devam eden düşüşünü sürdürdü.

Dolar, Fed'in mevcut aylık 40 milyar dolarlık mortgage tahvili alımlarına ek olarak Hazine tahvili alımları da yapacağı spekülasyonuyla 16 önemli para biriminin çoğu karşısında değer kaybetti. Euro,  Avrupa Birliğpi Maliye Bakanları ve Hükümet Liderleri'nin bu haftaki toplantısının öncesinde Yunanistan'ın tahvil geri alım  hedefini tutturmasıyla destek buldu. Japon yeni, Kuzey Kore'nin tartışmalı uzun menzillli roketini uzaya fırlatmasının ardından tüm önemli para birimleri karşısında zayıfladı.

Dolarda satış baskısının ön planda olduğunu belirten Mizuho Securities Co.'nun Döviz stratejistlerinden Kengo Suzuki, Fed'in esnek parasal pozisyonundan vazgeçecek gibi görünmediğini ifade eti.

Dolar, euro karşısında önceki 2 günde yüzde 0.6 değer kaybetmesinin ardından büyük bir değişiklik göstermedi ve 1.3002'de seyretti. ABD doları, euro karşısında ise erken saatlerde  yen karşısında yüzde 0.2 değerlenerek 82.70'ye çıktı. Avrupa'nın ortak para birimi euro, yen karşısında dün yüzde 0.7 ile 21 Kasım'dan bu yana en büyük kazancını kaydetmesinin ardından bugün yüzde 0.1 güçlendi ve 107.40 seviyesinden işlem gördü.

Bloomberg anketine katılan 40 ekonomistin medyan tahmini, Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bugün aylık 45 milyar dolarlık aylık Hazine tahvili alımı açıklayarak bilanço tablosunu 4 trilyon dolara çıkaracağı yönünde oluşuyor.