Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Deutsche Bank AG'nin Frankfurt'taki yönetim merkezi bugün düzinelerce polis ve savcı tarafından baskına uğradı. Aramanın, karbon emisyonu sertifikası satışları ile ilgili iki yıldır süren evrgi yolsuzluğu soruşturmasından dolayı yapıldığı belirtildi.

Bilgisayar ekipmanları ve dosyalar taşıyan vergi müfettişleri Deutsche Bank'ın Frankfurt'un merkezindeki yönetim binasının asansörlerinde görüldü. İki büyük otobüsün de içinde bulunduğu bir düzine polis aracı binanın dışına park etti.

Deutsche Bank sözcüsü Armin Niedermeier, baskının "münferit kişiler" aleyhine yürtülen soruşturmanın bir parçası olduğuu söyledi ve "Deutsche Bank yetkililerle tam işbirliğine devam ediyor" dedi.

Frankfurt mahkemesi geçen yıl, altı kişiye Deutsche Bank'a karbon emisyonu sertifikası satmaya ilişkin yolsuzluk iddiaları nedeniyle soruşturma başlatmıştı. Mahkeme, bu kişilerin, katma değer vergisinde yolsuzluk konusunda bir alış veriş zinciri oluşturduğunu belirledi. Duruşma Hakimi Martin Bach, o dönemde, karbon emisyonu sertifikalarını satın alan Deutsche Bank'ın bunun yasalara aykırı olduğunu bilmesi gerektiğini söylemişti.

Frankfurt Başsavcılık sözcüsü Guenter Wittig, konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Savcılar geçen yıl, yedisi Deutsche Bankçalışanı 170 kişi hakkında soruşturma yürüttüklerini belirtmşti. Mahkeme, mütaalasında, yolsuzluk sonucu hükümetin 300 milyon euroluk (391 milyon dolar) gelir kaybına uğradığını kaydetti.

Öte yandan, beş Deutsche Bank çalışanı, karbon işlemleri konusunda vergi yolsuzluğu iddialarına ilişkin delilleri sakladıkları kuşkusuyla tutuklama kararı çıkarıldı. Frankfurt Başsavcılık Sözcüsü  Guenter Wittig, banka çalışanlarının para aklama konusunda bilgi vermediklerini söyledi. Karbon yolsuzluğu iddiaları dahilinde, 25 banka çalışanı hakkında soruşturma açıldı.

Bugün çıkan diğer bir habere göre, Deutsche Bank, Hollanda'da istihdamı daraltacağını ve bazı şubelerini birleştireceğini duyurdu. Deutsche Bank, ekonomik koşulları ve değişen regülasyonun finans piyasasını etkilemesini dikkate alarak, 2013 yılından itibaren, Hollanda'daki biriminde verimliliği arırmayı amaçlıyor.