Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen son 8 ayın en düşük seviyesine gerilerken, metaller ise Japonya'nın makine siparişlerinin son 3 ayda ilk kez yükselmesi ve yatırımcıların Fed toplantı sonucunu beklemesi ile yükselişe geçti. Petrol, bugün OPEC Viyana'da toplanırken değerlendi.

Japon para birimi diğer büyük para birimlerinin çoğu karşısında değer kaybederken, Londra saatiyle 12:10'da dolar karşısında yüzde 0.4 gerileyerek 82.84 yene indi. Avustralya doları son 3 ayın zirvesine yükselirken, Güney Kore wonu, Kuzey Kore'den roket atılmasına rağmen son 15 ayın zirvesine yakın seviyeden işlem gördü. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 artış kaydederek 31 Mayıs 2011'den bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Standard & Poor's 500 Endeksi vadelileri yüzde 0.1 yükseldi. Emtialar değer kazanırken, bu yükselişe sanayi metalleri ve ham petrol öncülük etti.

Bloomberg News anketine katılan ekonomistlere göre Fed bugün sona erecek toplantısının ardından aylık tahvil alımını 45 milyar dolara çıkaracağını duyuracak. Japon makine siparişlerinde yaşanan artış, firmaların dünyanın en büyük 3. ekonomisinde önümüzdeki yıl büyümeye geri dönüş olacağına inandığı sinyalini veriyor. Yunanistan ise tahvil alımında daha fazla yardım fonu elde edebilmek için gerekli hedefe ulaştı.

Canadian Imperial Bank of Commerce Londra'da Döviz stratejisti olan Jeremy Stretch, "Yen çok savunma pozisyonunda. Fed'den parasal genişlemenin devam edeceği sinyalini göreceğimize dair umutlar var ve bu umutlar önümüzdeki hafta Japon merkez bankasının da aynısını yapacağı yönünde" ifadelerini kullandı.