Samuelson: Fed'in daha önceki hedef uygulamaları "felaket" ile sonuçlandı
Washington Post köşe yazarı Samuelson, Fed'in önceki hedef belirleme uygulamalarının "felaket" sonuçlar doğurmuş olduğuna dikkat çekti
ABD Merkez Bankası'nın geçtiğimiz hafta esnek para politikasını rakamsal bir işsizlik oranı ve enflasyon hedeflerine bağlama kararı çok dikkat çekti. Washington Post'un köşe yazarı Robert J. Samuelson da bu konuya değinerek, Fed'in daha önce de benzer hamleler deneyip başarısız olduğunu ve bu uygulamanın "felaket sonuçlar" doğurmuş olduğunu hatırlattı.
Fed, rekor düşük faizleri işsizlik oranı yüzde 6.5'e gerileyinceye ya da enflasyon yüzde 2.5'i aşıncaya kadar sürdürme kararı aldı. ABD Merkez Bankası 1970'lerde de resmi olarak açıklanmış olmasa da yüzde 4 işsizlik oranı ve yüzde 3-4 enflasyon hedeflemelerini uygulamıştı.
1970'lerdeki uygulamanın sonucunu "ekonomik şizofreni" olarak tanımlayan Samuelson, kolay kredinin enflasyonu tetikleyerek, sonuç itibariyle kredi sıkılaşmasına ve dolayısıyla işsizlik oranlarının artmasına neden olduğunun altını çizdi. Samuelson, 1980 itibariyle enflasyonun yüzde 13'lere, işsizlik oranının da yüzde 7'ye çıktığını söyledi.
Samuelson Fed'in şu anda daha fazla şey biliyor ve daha deneyimli olabileceğini, ancak belirli bir işsizlik ve enflasyon hedefine eş zamanlı olarak ulaşamayacağı uyarısında bulundu ve bunun için çabalamanın, gelecekte bir finansal kriz riski de dahil olmak üzere "çok tehlikeli" yan etkilerinin olduğunu vurguladı.
Washington Post yazarı, Fed'in ekonomi üzerinde sınırlı kontrolünün bulunduğunu savunan Samuelson, bankanın kredileri desteklemek ve işe alımları artırmak için rekor düşük faiz uygulamasının yalnızca sınırlı kazanımlarının olduğunu belirtti.
Enflasyonun da tehdit olmayı sürdürdüğünü savunan Samuleson, Fed'in yüksek işsizlik ve birçok sektördeki fazlalardan ötürü önümüzdeki yıl düşük enflasyon öngördüğünü, ancak bankanın tıpkı daha önce de olduğu gibi yanılıyor olabileceğini söyledi ve "Toparlanma hız kazanırsa şirketlerin alım gücü sanıldığından çok daha hızlı bir şekilde artabilir" dedi.
Samuelson ayrıca Fed'in 2008'deki finansal krizi de öngörememiş olduğunu hatırlatarak, bankanın ekonomik öngörülerde sınırlı yeteneğinin olduğunu ileri sürdü.