Asya paraları bu haftada düştü
-
ABD'deki bütçe görüşmelerinin tıkanarak riskli varlık taleplerini olumsuz etkilemesi üzerine Asya paraları 3. haftasını da ekside kapadı
ABD'nin bütçe görüşmelerinin tıkanmasının küresel büyümeyi yeniden canlandırma çabalarını olumsuz etkileyerek riskli varlık taleplerini düşürmesi üzerine Asya paraları Hint rupisi ve Endonezya rupisinin öncülüğünde 3. haftasını da düşüşle tamamladı.
Amerikan yasakoyucular 600 milyar doların üzerindeki otomatik harcama kesintileri ve vergi artışlarını önlemeye çalışırken, Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi liderleri düm Sözcü John Boehner'in 1 milyon doların üzerinde geliri olanların vergilerinin artırılmasına izin veren B Planı'nın oylamasını iptal etti. Endonezya Merkez Bankası 11 Aralık'ta bu çeyrekte ülkenin cari açığının gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 2.3'e çıkabileceğini söyledi. Bu oran ülkenin 1997'den bu yana en büyük cari açık oranı olacak.
United Overseas Bank Ltd.'ın Singapur'daki ekonomistlerinden Ho Woei Chen, mali uçurum anlaşmasında daha fazla erteleme olursa, belirsizliğin ABD'deki yatırım beklentilerini vuracağını, bunun da risk iştahı için kötü olacağını söyledi.
Hint rupisi bu hafta dolar karşısında yüzde 1.3 değer kaybederek 55.16 düzeyine geriledi. Endonezya rupisi ise yüzde 0.5 zayıflayarak 9,688 seviyesine geriledi. Rupi daha erken saatlerde 9,785 düzeyinden 3 yılın en düşüğünü kaydetti. Malezya'nın ringgiti ve Filipin pezosu da yüzde 0.1'er düşüşle sırasıyla 3.0614 ve 41.135 düzeylerinden işlem gördü.
Yen hariç Asya'da en çok işlem gören 10 para biriminin göstergesi olan Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi bu hafta yüzde 0.1 düştü. Dünya Bankası 19 Aralık tarihli raporunda Doğu Asya'daki gelişen piyasa ekonomilerinin Avrupa ve ABD'den gelen risklerle karşı karşıya olduğunu söyledi.