Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Finansal krizin hayaletinin gezdiği hisse senedi piyasalarından son 4 yıldır paralarını uzak tutan Amerikalılar, hisseler vasıtasıyla kazanabilecekleri 200 milyar dolarlık fırsatı kaçırdı.

Standard&Poor's 500 Endeksi'nin yüzde 94 yükselmesinin ardından yatırım fonlarındaki varlıklar, Mart 2009'da boğa piyasasına girilmesinden bu yana yüzde 85 artarak 5.6 trilyon dolara çıktı. Hisselerdeki emeklilik fonlarının oranı, 1990'lardan bu yana görülen rallilerdeki yüzde 8.2 artış ortalamasının aksine, yüzde 0.5 düştü.

Yatırım fonlarındaki düşüş, 1998'den bu yana görülen en büyük kazançların bile, Amerikan hisselerinden 11 trilyon dolar silen finansal çöküşün ardından görülen 862 milyar dolara mâl olan fiyat dalgalanmaları ve 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en yavaş toparlanmadan ötürü yatırımcıların güvenini iyileştirmeyi başaramadı. Politika liderlerinin, ülke ekonomisini yeni bir resesyon ile tehdit eden bütçe kesintilerini önlemekte zorlanması, bireyleri paralarını çekmeye itiyiyor.

Hisse senedi piyasasındaki en büyük yükün güvenin tamamen kaybedilmiş olmasından kaynaklandığının altını çizen Wells Capital Management'ın baş yatırım stratejisti James Paulsen, öte yandan bu toparlanmanın genişleyeceğine yönelik kanıtların çok fazla olduğuna dikkat çekti.