Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Enerji Bakanı yardımcısı Hüseyin el Şehristani'nin danışmanlarından Abdül İlah Kasım, "Kürt yetkilileri, Kuzey Irak'taki Kürt bölgesinden başlayarak Türkiye'deki Ceyhan terminali üzerinden giden ham petrol ihracatını tamamen durdurdu" açıklamalarında bulundu.

Bölgesel hükümetin Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami 3 Aralık'ta yaptığı açıklamalarda, Irak Merkezi Hükümeti ile toprak, ham petrol geliri ve enerji kontratları üzerine yaşanan anlaşmazlıklardan dolayı ham petrol akışının tekrar tekrar durdurulduğunu ve önümüzdeki 2 yıl içerisinde Türkiye'ye direkt olarak petrol akışı sağlayacak boruların tamamlanmasını hedeflediklerini belirtmişti. Kürt yetkililerin, Exxon Mobil Corp. ve Total SA gibi firmalarla merkezi hükümetin izni olmadan anlaşma imzalaması üzerine taraflar arasındaki tansiyon yükselmişti.

Kasım'ın açıklamalarına göre petrol akışının kapatılmasının hemen öncesinde ham petrol ihracatı bu ayın başlarında günlük 180,000 varilden 6,000 varile geriledi. Kasım akışın neden durdurulduğuna açıklık getirmezken, "Ham petrolün durdurulmasının teknik zorluklar veya problemlerden kaynaklandığını sanmıyorum çünkü akış tamamen durduruldu" ifadelerini kullandı.