Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama ve Kongre'nin yıl sonuna kadar bütçede anlaşmayı başaramayacağı endişesi üzerine Amerikan hisseleri, Standard&Poor's 500 Endeksi'nin son 5 haftanın en sert düşüşünü kaydetmesininin ardından değer kaybetti.

S&P 500 Endeksi'nde yer alan 10 sektörün 7'si düşüş kaydetti. Hewlett-Packard Co., en büyük Amerikan şirketleri arasındaki düşüşlere öncülük etti. Chevron Corp., enerji şirketlerindeki düşüşün etkisiyle yüzde 1 değer kaybetti. Research In Motion Ltd., 21 Aralık'ta kaydettiği 2008'den bu yana en sert düşüşünün ardından yüzde 2.8 düştü. J.C. Penney & Co. ve Home Depot Inc., tüketime bağlı hisselerdeki yükselişi devam ettirdi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.2 kayıpla 1,426.66 puana gerilerken, Dow Jones Endeksi yüzde 0.4 düşüşle 13,139.08 puana indi. New York Borsası Noel tatili için kapandı. S&P 500 Endeksi 30 günlük ortalama işlem hacminin yüzde 38 altında seyretti.

Washington'da geçtiğimiz hafta görülen gelişmelerin, piyasalarda kısa vadeli olarak aşağı yönlü harekete neden olduğunu belirten D.A. Davidson & Coç.'nun yatırım genel müdürü Frederic Dickson, haftanın ilerleyen zamanlarında siyasetçilerin ne yapacaklarının görüleceğini söyledi.

S&P 500 Endeksi bu hafta Obama ve Cumhuriyetçi liderlerin 600 milyar doları aşan vergi artışı ve harcama kesintilerinin önlenmesini görüşmesiyle yüzde 0.7 yükseldi. Kongre Bütçe Ofisi, mali uçurumun önlenememesinin dünyanın en büyük ekonomisini yeniden resesyona itebileceğini öngörüyor.