Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsrail Merkez Bankası, Avrupa'daki borç krizi, mali uçurum belirsizliği ve yavaşlayan enflasyonu gerekçe göstererek politika faizini son 2 yılın en düşük seviyesine çekti.

Bankanın başkanı Stanley Fischer ve para politikası kurulu politika faizinde çeyrek puanlık indirim yaparak yüzde 1.75'e indirdi. Bloomberg anketine katılan 23 ekonomistin yalnızca 8'i bu hamleyi öngördü.

Göstergelerin, reel ekonomik aktivitelerin zayıflığa işaret ettiğini ve büyüme oranında da daha fazla düşüş olabileceğini  söyleyen İsrail Merkez Bankası, internet sitesinden yaptığı açıklamasında dünya genelinden kaynaklanan ekonomik risklerin yüksek olmayı sürdürdürdüğünü, bunun da yerel ekonomideki olumsuz etkilere ilişkin endişeleri artırdığına dikkat çekti.

İsrail Merkez Bankası, Avrupa'daki borç krizinin negatif etkilerinden ekonomisini korumak için politika faizini 2011'deki yüzde 3.25 seviyelerinden aşağı çekti. Banka, Ekim'deki çeyrek puanlık sürpriz indirimin ardından Kasım'daki toplantısında faizde değişiklik yapmamıştı.

Merkez bankası, doğal gaz üretimini de dahil ederek ekonominin bu yıla ait büyüme tahminini yüzde 3.8'e çıkardı. İsrail Merkez Bankası, doğalgaz üretimi hariç 3ç çeyrek büyüme oranını da yüzde 3'ten yüzde 2.8'e indirdi. İsrail ekonomisinin 2012'de yüzde 3.3 büyüyeceği tahmin ediliyor.