Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 3. ekonomisi Japonya'nın yeni başbakanı Shinzo Abe, koalisyon ortağı Yeni Komeito Partisi'nin lideri Natsuo Yamaguchi ile yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşmak için güçlü parasal genişlemeyi de içeren politika paketinde anlaşma sağladı.

Abe'nin Liberal Demokrat Partisi'nin bu ayki seçimlerde ezici üstünlük kazanmasına rağmen, parlamentonun üst kanadında çoğunluğa sahip değil. Yeni Komeito'nun belli başlı önerilerde desteklemesi, bu önerilerin yasalaşma şansını artırıyor.

Yeni Komeito seçim kampanyalarında Japonya Merkez Bankası'nı yüzde 2 enflasyon benimsemeye zorlamanın, bankanın bağımsızlığını riske attığını söylemişti. LDP lideri Abe, enflasyon hedefinin yanısıra savunma harcamalarını artırma vaadinde de bulunurken, Yamaguchi 6 Aralık'ta verdiği röportajında bu harcamalardaki ani ve sert artışların "istenmediğini" savundu.

Yeni Komeito ile yapılan anlaşma, Mart 2013'e kadar uzanan mevcut mali yılda büyük bir ekstra bütçe ve enerji, çevre ve sağlık sektörlerinde deregülasyon çağrılarında da bulunuyor. Partiler, belli bir zaman dilimi vermeden nominal gayrisafi yurtiçi hasılayı yüzde 3'e çıkarılmasında da uzlaşı sağladı.

LDP ve Yeni Komeito, Japonya'nın ABD ile işbirliğinin güçlendirilmesi ve Japon sınırının korunması için silahlı kuvvetler ve sahil korumalara yeterli fonun sağlanması konularında çalışacaklarını söyledi.

Seçim kampanyaları döneminde Abe, Japonya'nın Japonya'da Senkaku ve Çin'de Diaoyu olarak bilinen adaların kontrolünü kaybedebileceğini söyleyerek, savunma harcamalarını artırma sözü vermişti.

Japon parlamentosunun alt kanadının yarın Abe'yi resmi olarak başbakanlık için oylaması bekleniyor.