Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Enflasyon vaadinde bulunan Japonya'nın yeni başbakanı Shinzo Abe'nin yeni kabinesini açıklamasının öncesinde yenin zayıflaması sonucunda Tokyo Borsası yükseldi; Topix Endeksi 9 ayın zirvesine işaret etti.

Viera televizyonlarının üreticisi Panasonic Corp., yenin son 20 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından elektronik şirketleri arasındaki kazançlara öncülük etti. Japonya'nın en büyük aracı kurumu Nomura Holdings Inc., yeni hükümete ilişkin iyimserlik sayesinde 10. gününde de değerlendi. Hitachi Ltd., başkanının, şirketin operasyon marjlarını ikiye katlamayı planladığını söylemesi üzerine yüzde 1.7 primlendi. Anti-virüs yazılımcısı Trend Micro Inc., temettüsüz işlemlere başlamaya hazırlanması üzerine yüzde 1.1 düştü.

Topix Endeksi yüzde 0.6 kazançla 843.05 puana çıkarak 3 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesine işaret etti. Endekste değer kaybeden her 5 hisseye karşılık yaklaşık 9 hisse değer kazandı. Nikkei 225 Endeksi de  yüzde 0.6 artış kaydetti ve 10,136.79 puana çıktı. Topix Endeksi 16 Aralık'ta Liberal Demokratik Parti'nin genel seçimleri kazanarak, deflasyonla mücadele ve ekonomiyi desteklemek için daha fazla adım atılacağı iyimserliği tetiklemesinden bu yana yüzde 5.3 yükseldi.

Piyasanın güçlü hızını koruyacağını öngören Toyota Asset Management Co.'nun baş stratejisti Masaru Hamasaki, beklentilerden beslenen piyasada odağın şimdiden nelerin yapılacağına ve bu adımların etkilerine çevrileceğini söyledi. Hamasaki, beklentiler tutturulursa piyasanın mevcut seviyelerden yukarı seyredeceğini belirtti.

Topix Endeksi bu yıl yüzde 16 kazançla 2005'ten buyana en büyük yıllık kazancını kaydetti. Endeks, defter değerinin 1 katından işlem görerek, 2.1 katı ve 1.5 katından fiyatlanan Standard&Poor's 500 Endeksi ve Stoxx Europe 600 Endeksi'nin gerisinde kalıyor.