Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Liberal Demokrat Partisi'nin Japonya'da geçtiğimiz haftaki seçimlerde ezici zafer kazanmasının ardından Japon Parlamentosu'nun alt kanadı Shinzo Abe'nin başbakanlığını onayladı. Japonya'nın 6 yıl içindeki 7. başbakanı olan Abe, 2007'de ayrıldığı görevinin başına böylelikle resmi olarak dönüş yapmış oldu.

Ekonomik resesyon ve Çin ile siyasi kriz devralmış olan 58 yaşındaki Abe'yi 7 ay sonra parlamentonun üst kanadında yapılacak seçimler bekliyor. Mali harcamaları destekleyeceği ve deflasyonu sonlandırmak için Japonya Merkez Bankası'nı daha fazla adım atmaya zorlayacağı vaatleriyle Kasım'ın ortasından bu yana yenin yüzde 6 değer kaybetmesi, Japonya'nın yeni başbakanın etkili olmaya başladığına işaret ediyor.

Bağımsız bir politika analisti Harumi Arima, seçmenler ekonominin ilerleme kaydettiği hissiyatına kapılırsa, Abe'nin parlamentonun üst kanadını da alabileceğini ve böylelikle daha istikrarlı bir yönetime sahip olacağını söyledi.

Yen bugün dolar karşısında Nisan 2011'den bu yana ilk kez 85 seviyesinin altına geriledi. Tokyo saati ile 14:58 itibariyle yen, dolar karşısında yüzde 0.6 zayıflayarak 85.30 düzeyine indi. Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.3 yükselerek 7. haftasını da artıda kapamaya yöneldi.

Yenin geçtiğimiz yıl savaş sonrası zirvesine tırmanması Japon ihracatçıların rekabetliliğini olumsuz etkileyerek, ülkenin imalatının altının oyulduğu endişelerine neden oldu.

Yeni başbakan Abe, bugünün ilerleyen saatlerinde Kabinesi'ni açıklayacak. Kyodo News, eski başbakanlardan Taro Aso'nun maliye bakanlığı görevine atanabileceğini yazdı.