Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

MasterCard Advisord SpendingPulse, Washington'daki çıkmazın tüketicilerin modunu olumsuz etkilemesi ve Sandy Kasırgası'nın alışverişlere zarar vermesinin ardından ABD'deki tatil satışlarının bu yıl yavaşlayarak, yarısının altında bir artış kaydettiğini açıkladı.

Araştırma şirkektinin verilerine göre perakende satışlar 28 Ekim'den 24 Aralık'a kadar uzanan dönemde yüzde 0.7 arttı. Satışlar geçtiğimiz yıl yüzde 2 artmıştı. SpendingPulse, ABD'deki mağaza ve internet üzerinden satışların tamamını takip ediyor.

Washington'ın yıl sonuna vergi artışları ve otomatik harcama kesintilerini önleyecek bir anlaşma sağlamadan ilerlemesi, Amerikalılar'ın tadını kaçırdı. Öte yandan Ekim'de Doğu sahilini vuran Sandy Kasırgası da mağaza ve internet satışlarını aksattı. Macy's Inc.'ten Target Corp.'a kadar birçok perakende mağazası geçtiğimiz ay analistlerin beklentilerinin altında satış rakamları açıkladı.

Bir yıl öncekinden daha düşük bir marj büyümesinin görüldüğünü belirten SpendingPulse'ın başkan yardımcılarından Michael McNamara, hava olayları ve mali tartışmaların bu tatil sezonuna ket vurduğuna dikkat çekerek, "Mali uçurumun negatif sonuçlara dikkat çekme konusunda iyi bir iş çıkarmış olan medya, Tüketici Güveni ve harcama konusunda bu negatif trendi yarattı" dedi.

ABD'de tüketici güveni Aralık'ta 5 ayın en düşüğüne gerilerken, Thomson Reuters/University of Michigan'ın tüketici güveni endeksi de 72.9 puan ile Temmuz'dan bu yana en zayıf düzeyine işaret etti.