Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, ABD'de kanun yapıcılar dünyanın en büyük ekonomisinde büyümeye tehdit oluşturan mali uçurum sorununa çözüm ararken, Çin'in iç tüketimi artırmak için teşvik uygulayacağı beklentisi ile son sekiz ayın zirvesine çıktı.

Citic Securities Co. ve Haitong Securities Co., Çin'de düzenleyici kuruluşun aracı kurumlar için tahvil finansmanının kolaylaştırılacağını açıklamasının ardından, Çinli aracı kurumların yükselişlerine öncülük etti. Vanguardo Agro SA son 10 günün en hızlı sıçramasını gerçekleştirdi ve Brezilya hisselerindeki çıkışları destekledi. Türkiye'nin en büyük akaryakıt perakendecisi OMV Petrol Ofisi AŞ, bir biriminin satışının onaylanmasının ardından son üç ayın en güçlü yükselişini gerçekleştirdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Cuma günü yüzde 0.5 yükselerek 1,055.18 ile 3 Nisan'dan bu yana en yüksek kapanışını yaptı ve geçen haftaki kazancını yüzde 1.2'ye genişletti. Endeks böylelikle altıncı haftayı da kazançla geçti. China Securities Journal'da çıkan bir habere göre, Çin, otomotiv, hanehalkı elektronik araçları ve güneş enerjisi gibi alanlarda tüketimi artırmak için teşvikler getirebilir. ABD Başkanı Barack Obama, konu hakkında bilgi sahibi olan bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, dün kanun yapıcılarla biraraya geldi ve devreye girmesine üç gün kalan ve mali uçurum olarak adlandırılan 600 milyar doların üzerinde otomatik vergi artırımları ve harcama kısıntıları için bir ara plan üzerinde görüşmeler yürütüyor.

Seul'de KB Asset Management Co. fon yöneticilerinden Kim Dae Young, "Yatırımcılar, ABD'de bütçe konusundaki farklılıkların kısa bir sürede giderileceğine inanıyor,"dedi ve "Çin'de yeni liderliğin politikaları muhtemelen yatırımcıların bekleyişlerini karşılıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Gelişen piyasa hisse senetlerinin gösterge endeksi bu yıl yüzde 15 yükseldi ve yüzde 12 artış gösteren gelişmişülke hisse senetleri göstergesi MSCI Dünya Endeksi'ne göre daha iyi performans gösterdi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ndeki hisselerin toplam piyasa değeri, bu şirketlerin tahmini kar toplamının 12.1 katı düzeyinde gerçekleşti. Bu oran MSCI Dünya Endeksi için 13.7 seviyesinde.