Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ernst&Young LLP, daha sıkı sermaye ve düzenleme kuralları kapsamında Euro Bölgesi bankalarının bu yıl kredi defterlerini 132 milyar euro (172 milyar dolar) küçültebileceğini söyledi.

Danışmanlık şirketi bugün yayınladığı raporunda, Euro Bölgesi'ndeki kredi kalitesinin beklenenden daha sert bozulmasıyla kötü kredi görünümünün de kötülediğine dikkat çekti. Ernst&Young'ın tahminlerine göre performans göstermeyen krediler 2012'deki yüzde 6.8 seviyesinden 2013'te yüzde 7.6'ya çıkacak.

Bankalardaki kaldıraçlardan kurtulma sürecinin düzenleme nedenlerinden ötürü hâlen devam ettiğini ve yavaş büyümenin uzamasından ötürü zorlaştığını belirten şirketin Avrupa, Ortadoğu, Hindistan ve Afrika finansal hizmetler lideri Andy Baldwin, politika müdahalelerinden büyük bankalar yarar sağlarken, küçük ve bölgesel bankaların hâlâ kredi girişlerini zor ve pahalı bulduklarına dikkat çekti.

Hükümetlerin borç krizini aşmak için harcamalarını kesmesi ve tüketici harcamalarının da azalmasından ötürü Euro Bölgesi 4 yıl içindeki 2. resesyonundan çıkmakta sıkıntı çekiyor. Ekonomistler 2012'nin son çeyreğinde gayrisafi yurtiçi hasılanın düşüşünü sürdürmüş olduğunu düşünürken, Avrupa Merkez Bankası da 2013'te GSYH'nin yüzde 0.3 daralacağını öngörüyor.

Euro Bölgesi bankalarının kaldıraçlardan kurtulmasının üçte ikisinin tamamlandığını belirten Ernst&Young, bankaların artık ekonomi için daha az sistemik tehdit arz ettiğini, ancak henüz büyümeyi destekleyecek kadar sağlıklı olmadıklarını söyledi.

Basel Bankacılık Düzenlemeleri Komitesi'nin çekirdek sermayelerinin 3 katına çıkarılmasını öngören yeni standartları, Avrupa bankalarını varlıklardan çıkmak zorunda bırakıyor. Regülatörlerin 2008'deki finansal kriz ve 2009'dan bu yana piyasalarda çalkantılara neden olan Euro krizinin tekrarını önlemek üzere uygulamaya koyduğu Basel III önlemlerinin hayata geçirilmesi, bu yıldan itibaren 2019'a kadar devam edecek.

PricewaterhouseCoopers LLP. de 4 Ocak'ta bilanço tablolarında küçülmeye giden Avrupalı bankalarının, net girişlerdeki azalmaya rağmen bu yıl 60 milyar euroluk çekirdek harici kredilerini satabileceğini öngörmüştü.