Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senedi opsiyonlarının maliyeti geçen hafta, ABD'de bütçe konusunda uzlaşmaya varılması ve beklenenden daha iyi çıkan istihdam verisinin hisse senetlerini beş yılın zirvesine çıkarmasının ardından rekor hızda düştü.

VIX olarak bilinen Chicago Board Options Exchange'in Volatilite Endeksi geçen hafta yüzde 39 ile, 1990'da yılında oluşturulmasından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirerek 13.83 seviyesine indi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi geçen hafta, ABD'li kanun yapıcıların mali uçurum olarak adlandırılan 600 milyar doların üzerinde vergi artırımları ve harcama kısıntılarını önleme konusunda uzlaşmaya varmalarının ardından, yüzde 4.6 ile Aralık 2011'den bu yana en hızlı yükselişini göstererek, 1,466.47 puana çıktı.

ABD şirket karlarının rekor kırması ve işsizlik oranının son dört yılın en düşük seviyesine inmesi, dünyanın en büyük ekonomisinin güçlenmekte olduğunu işaret ediyor. Aynı zamanda, ABD Başkanı Barack Obama ve Kongre, 16.4 trilyon dolar olan borçlanma limitinin artırılması konusunda diğer bir sert tartışmaya yaklaşıyor. S&P 500 Endeksi, Mart 2009'da boğa piyasasının başlamasından bu yana yüzde 117 yükseldi.

Newark, New Jersey'de  Prudential Financial Inc. piyasa stratejisti Quincy Krosby, "VIX'teki düşüş, hedge fonlarının ve diğer opsiyon yatırımcılarının piyasalarda sarsıntı beklemediğini işaret ediyor," dedi ve "Borç tavanı tartışması volatiliteyi artırabilir, ancak son yıllarda gördüğümüz korkuların yaşanmasına neden olmaz" şeklinde görüş bildirdi.

VIX, Lehman Brothers Holdings Inc.'nin iflasını ilan etmesinden iki ay sonra ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 80.86'nın yüzde 83 altında. fiyat dalgalanmalarını gösteren bu endeks geçen haftayı son dört ayın en düşük seviyesinde tamamlamıştı.