Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine Bakanı Timothy F. Geithner'ın bu kez bütçe tartışmalarını beklemeden görevinden ayrılacağını söylemesinin ardından ABD Başkanı Barack Obama'nın yeni bir Hazine Bakanı arayışı hızlandı. Konuya dair bilgisi olan 2 kaynak, Obama'nın Hazine'nin başına Beyaz Saray Personel Şefi Jack Lew'i getirmeye hazırlandığını söyledi.

Lew'i Geithner'ın yerine atamak, Obama'nın yeni personel şefi seçmesini de gerektirecek. ABD Başkanı'nın 2. dönemindeki takımını yeniden seçmesiyle, önceki kıdemli ekiptekilerin çoğu yeni görevler alıyor.

Kaynaklardan biri Obama'nın henüz Lew'de kesin karar vermediğini, ancak ekibine Lew'in adaylığına hazırlanmaları bildirildi. Lew'in  yerine geçmesi muhtemel isimler arasında ise ulusal güvenlik danışmanı Denis McDonough ve Başbakan Yardımcısı Joe Biden'ın personel şefi Ron Klain yer alıyor.

ABD'nin bir sonraki Hazine Bakanı, Kongre ile 16.4 trilyon dolarlık borç tavanının yükseltilmesinde önemli bir görev üstlenecek. ABD 31 Aralık'ta borç limitine dayandı ve Hazine Bakanlığı hükümeti finanse edebilmek için sıradışı önlemler uygulamaya başladı. Kongre Bütçe Ofisi bu önlemlerin de ancak Şubat ortalarına kadar dayanabileceğini söyledi.

Geithner Ocak sonunda yönetimden ayrılmayı planlıyor.