Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in büyümesini değerlendiren Dünya Bankası eski başekonomistlerinden Lin Yifu, ülkenin devlet kontrolündeki şirketlerdeki desteğini azaltması ve bankaları özelleştirmesi hâlinde dünyanın en büyük 2. ekonomisinin önümüzdeki 20 yılda yüzde 8 büyüme potansiyeli olduğunu söyledi.

Pekin Üniversitesi'nde eğitim veren ve dün New York Borsası'ndaki Çin ekonomisi konferansında konuşan Lin, oldukça iyimser olunabileceğinin altını çizerek, bu potansiyelden yararlanabilmek için ülkenin gelir dağılımını genişletmesi ve "yaygın" yolsuzlukları azaltmasının gerektiğini anlattı.

Çin ekonomisi 30 Eylül'de sonlanan çeyreğe kadar üst üste 7 çeyrek yavaşlamasının ardından imalat, perakende satışlar ve sanayi üretiminin son 2 ayda artmasıyla toparlanma sinyalleri veriyor. Asya'nın en büyük ekonomisinin 2012'deki yüzde 7.7 büyümesinin ardından bu yıl yüzde 8.1 büyüyeyeceği tahmin ediliyor.

Lin, altyapı harcamaları, makine ve ekipmanlardaki iyileştirmeler ve bireysel tüketim sayesinde Çin'in GSYH'sinin bu yıl yüzde 8.5 büyüyeceğini öngördü.

Ekonomist Lin, Çin'in gelişmiş ülkelerdeki teknolojileri düşük maliyet ile kullanarak uzun vadede hızlı büyümesini koruyabileceğini söyledi.