Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır fiyatları, Londra Metal Borsası'nın (LME) Asya'daki depolarından metalin çekilmesine ilişkin emirlerin artmasının, Çin'de talebin toparlandığı spekülasyonunu güçlendirmesinin ardından son dört günde ilk kez yükseldi.

Üç gün vadeli bakır kontratları, LME'de, yüzde 0.4 yükselerek ton başına 8,103 dolara kadar çıktıktan sonra, Şanghay saati ile 13:59'da 8,083 dolara geriledi. Nisan vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.2 yükselerek ton başına 58,360 yuana (9,373 dolar) çıktı.

İptal edilmiş varantlar olarak da adlandırılan LME depolarından metal çekme emirleri Asya'da yılbaşından bu yana günlük 29,200 ton oldu ve bu, 31 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor. Toplam iptal edilmiş varantlar ise, 4 Ocak'ta 71,575 ton ile 4 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan sonra dün 70,725 tona geldi.

Şanghay'da Xinhu Futures Co. analisti Lian Zheng, "Çin'de sanayi zinciri boyunca stok seviyesi oldukça düşük," dedi ve "İlk ve ikinci çeyrekte ekonominin toparlanacağına ilişkin görüşbirliği dikkate alındığında, yeniden stoklama ihtiyaçları ortaya çıkabilir" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Dünya Bankası eski başekonomistlerinden Lin Yifu, Çin ekonomisinin, kamu şirketlerine ve  serbest bırakılmış bankalara desteğini azaltması durumunda, önümüzdeki 20 yıl boyunca yıllık yüzde 8 büyüme potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, Bloomberg'in geçen ayki anketine katılan 49 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, 2012 yılındaki yüzde 7.7'nin ardından bu yıl yüzde 8.1 büyümeye hazırlanıyor.

Mart vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında fazla değişmeyerek pound başına 3.6780 dolara geldi. LME'de, nikel, çinko ve kurşun değer kazanırken, kalay düştü.