Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:45'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Euro Bölgesi'nde ekonomik güvenin tahminlerden daha iyi çıkması ve yatırımcıların ABD'de dördüncü çeyrek bilanço döneminin başlamasını beklemeleri ile birlikte yükseldi. Asya hisse senetleri geri çekilirken, ABD endeks vadeli kontratları fazla değişmedi.

Vodafone Group Plc, Wall Street Journal'da çıkan bir habere göre, Verizon Communications Inc.'nin, Vodafone'un Verizon Wireless ortak girişimindeki payını satın almasının makul olduğunu kaydetmesinin ardından son beş ayın en hızlı çıkışını gerçekleştirdi. Norveçli kıyı arama şirketi TGS Nopec Geophysical ASA, kar tahmininin analistlerin projeksiyonlarının üzerinde gerçekleşmesinin ardından yüzde 8.7'lik bir ralli yaptı. Perakendeci Debenhams Plc, kar marjı tahminini düşürmesinin ardından yüzde 6.2 değer kaybetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, erken saatlerdeki yüzde 0.2'lik kaybını geri aldı ve yüzde 0.2 yükselerek Londra saati ile 13:34'te 287.33 puana çıktı. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi geçen hafta, ABD'de kanun yapıcıların bütçe konusunda uzlaşmaya varmalarının ardından Şubat 2011'den bu yana en yüksek seviyesinden kapanmıştı. Endeksin değerlemesi, diğer bir deyişle fiyat-kazanç oranı 19 seviyesine çıkarak Mart 2010'dan bu yana en yüksek seviyesine yaklaştı.

Londra'da Capital Spreads traderlarından Jonathan Sudaria, "Dördüncü çeyrek için ekonomik verilere ilişkin beklentiler ve 2013 yılında olası zorluklar, traderların fazla güven duymasına neden olmuyor ve bunun yerine, onları temkinli olmaya yöneltiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Londra'da Credit Suisse Asset Management kıdemli danışmanı Bob Parker, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, "Hisse senetlerinde, Avrupa çapında, farklılaştırmaya gitmek isterdim," dedi ve "Piyasalar moral bozucu olacak. Gün be gün değişen çok fazla volatilite göreceğiz" yorumunda bulundu.

Paris'te Montaigne Capital fon yöneticisi Arnaud Scarpaci, "2013 yılı için iyimserim," dedi ve "Hisse fiyatları geride kalmış çok sayıda mükemmel şirket var. ABD kar rakamlarını izleyeceğiz. Üçüncü çeyrekte, çok fazla hayalkırıklığı bekliyorduk, ancak hiçbiri olmadı" şeklinde yorumda bulundu.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 düşerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 geriledi. Stoxx 600 Endeksi'nde el değiştiren hisse adedi son 30 günün ortalamasının yüzde 50 üzerindeydi.

ABD'nin en büyük aluminyum üreticisi Alcoa Inc., bugün piyasa kapandıktan sonra karını açıklayacak ve ABD'de dördüncü çeyrek bilanço açıklama dönemini gayrıresmi olarak başlatacak. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, S&P 500 Endeksi'ndeki şirketlerin karları dördüncü çeyrekte ortalama yüzde 2.9 büyüdü. Finans şirketleri dışarıda tutulduğunda, karlar yüzde 0.5 arttı.

(15:45'te güncellendi)