Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon Mainichi gazetesi, Tokyo Hükümeti ve Japonya Merkez Bankası'nın istikrarlı istihdam koşullarına ulaşılmasını hedefleyen politikalar üzerine görüştüğünü yazdı.

Bir kaynak verilmeden yayınlanan haberde, anlaşmanın merkez bankası için hiçbir kesin politika tanımlaması yapmayacağı ve Başbakan Shinzo Abe'nin yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşmak için belirli bir zaman dilimi koymayacağı ifade edildi.

Fed yetkilileri nakit enjeksiyonları en yakın ne zaman sonlandırabileceklerini görüşürken, Japonya Merkez Bankası, Abe'nin deflasyonu sonlandırmak ve büyümeyi desteklemek için daha fazla şey yapması baskısı altında kalıyor. Abe'nin sınırsız likidite çağrısı yapmasından bu yana yen, Kasım ortalarından bu yana yüzde 8 değer kaybederek geçtiğimiz hafta dolar karşısında 88 seviyesinden Temmuz 2010'dan bu yana en düşüğüne işaret etti.

Enflasyonun deflasyonda olduğu göz önünde bulundurulduğuna, BOJ'un para politikası kanalıyla işsizlik oranını etkilemesinin zor olacağını söyleyen RBS Securities Japan ltd.'ın başekonomisti Junko Nishioka, Japonya'nın istihdam piyasanın arz-talep uyumsuzluğundan kaynaklandığını, bu nedenle BOJ'un bunu düzeltmesinin karmaşık olacağını anlattı.

Mainichi gazetesi, görüşmelerin sonucunun 21-22 Ocak'taki merkez bankası toplantısında açıklanacağını yazdı.

Japonya'nın işsizlik oranı Kasım'da yüzde 4.1 seviyesinden 4 yılın en düşüğüne indi.