Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(17:44'te güncellendi) Petrol, ABD stoklarının geçtiğimiz hafta son 3 ayın en düşük seviyesinden yükselmesi ve akaryakıt fiyatları ile ısıtma yakıtları fiyatlarının rafineri kapanmaları yüzünden yükselmesi üzerine dalgalı bir seyir izledi.

Bloomberg tarafından yarın ABD Enerji Bakanlığı'ndan açıklanacak veriler öncesi yapılan ankete göre stoklar yaklaşık olarak 2 milyon varil arttı. Petrol fiyatları, Motiva Enterprises LLC'nin Texas'ta bulunan bir ham petrol rafinerisini 6 Ocak'ta kapatmasının ardından yüzde 0.7'ye varan yükseliş yaşamıştı.

Chicago merkezli Price Futures Group kıdemli piyasa analisti Phil Flynn, "Emtiaların yükseleceği yönünde bir beklenti var ve petrolün diğer ürünlere oranla durgun olmasının sebeplerinden bir tanesi de bu. Kuvvetli ürün fiyatları, ham petrol stoklarında beklediğimiz artışdan dolayı engelleniyor" dedi.

Şubat vadeli petrolün varil fiyatı New York Mercantile Exchange'de yerel saatle 10:13'te 10 centlik düşüşün ardından 93.09 dolar oldu. Fiyatlar yıllık bazda yüzde 8.4 aşağıda seyrediyor. İşlem hacmi ise 100 günlük ortalamanın yüzde 11 üzerinde gerçekleşti.

Şubat vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise 41 cent artarak Londra merkezli ICE Futures Europe'da 111.81 dolardan işlem gördü. Brent petrolün işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 15 üzerinde gerçekleşti.

Brent petrolün, West Texas Intermediate petrolüne farkı son 4 gündür ilk defa artarken dün 18.72 dolar ve bugün de 18.21 dolar olarak gerçekleşti.