Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

2013 yılına primli başlayan küresel hisse senedi piyasalarında sınırlı kar satışları hâkim. 4. Çeyrek bilançoları bugün ABD’de Alcoa finansallarıyla başlıyor. Hisse başına kar beklentisi 0.059 dolar düzeyinde. Hisselerde düzeltme sürecinde bilanço döneminin etkisi yakından takip edilecek. Avrupa’da ise perakende satış ve istihdam verileri izlenecek.

Yurt içi gündemde hazine ihaleleri ve sanayi üretim rakamları hâkim. Sanayi üretimi Merkez Bankası Başçı ve ekonomistlerin iki basamaklı tahminine paralel %11.3 oranında artış gösterdi. Yeni gösterge tahvil ( 07/01/2015) sabit kuponlu 6 ayda bir kupon ödemeli ihraç ve 10 yıl vadeli ( 14/09/2022) sabit kuponlu 6 ayda bir kupon ödemeli tahvil ihracıyla birlikte dünkü yüksek talebin devamının olup olmadığı izlenecek.

Hazine ihalelerine gelen yüksek taleple gösterge faizde geri çekilme

Dünkü 4 yıllık ihaleye 7 kat, 10 yıllık ihaleye ise 6 kat taleple beraber bugünkü özellikle yeni gösterge tahvilin ihracı dikkat çekiyor. Hafta başındaki ihaleler yeniden ihraçtı ve ihale sonrası 4 yıllık vadeli ihalede 30 baz puan, 10 yıllık vadeli tahvilde ise 10 baz puan geri çekilme gözlemlendi. Gösterge faizde ise 9 baz puan gerilemeyle % 6.27 seviyelerine geriledik. Bugün sabaha % 6.25 bileşik seviyesinden başlayan gösterge tahvil faizinde yüksek talebin devamıyla geri çekilmenin devam edilebileceği belirtiliyor.

Yurt dışı piyasalardan pozitif ayrışan İMKB 100 endeksi

Rekor denemelerini sürdüren İMKB 100 endeksinde dünkü rekor kapanışın ardından bugün güne 80,394 seviyesinden başladık. Açılışın ardından 80,785 zirve seviyesi test edildi. Analistlere göre geçen hafta faiz oranlarındaki yükseliş sonrasında hazine ihalelerine gelen güçlü talep İMKB’nin dünya piyasalarından olumlu ayrışmasını sağladı.

İMKB’nin diğerlerinden ayrıştıran sebepleri ise Ak Portföy Yatırım Danışmanlığı Müdürü Ali Emrah Ustacı şu şekilde sıraladı, "Türkiye’de faiz denklemi biraz değişiyor. Faizlerdeki yukarı seyre rağmen İMKB’de çok ciddi bir etkilenme olmadığını gördük. İMKB, MB’nin de işaret ettiği ekonomik toparlanma sürecini ciddi şekilde fiyatlıyor. İMKB’de olumlu yatırım koşullarlının değiştiğine dair bir teknik olarakta temel olarakta bir sebep yok. Trendde ciddi bir dönüşüm beklemiyoruz."

Euro’ya Japonya desteği

Japon Maliye Bakanı Aso’nun, Euro Bölgesi yardım fonu ESM tahvillerinden alacağını açıklaması Euro’ya destek oldu, saat 10:45’te Euro/Dolar 1.3124 seviyesinden işlem görüyor. Dolar/TL ise güne yatay bir seyirle 1.78’in üzerinde açılış yaptı. Saat 10:43 itibariyle de 1.78’in altına sarkarak 1.7799 seviyesini test etti. Sepet kurda ise 2,0568 seviyesindeyiz.

Ak Portföy Yatırım Danışmanlığı Müdürü Ali Emrah Ustacı, faizlerdeki yükselişin 2 önemli sebebini şu şekilde değerlendirdi, "MB ‘nin kredi büyümesi gibi sıkılaştırıcı beklentilerin fiyatlanmasına neden olan risklere değinmesi, politika duruşuna yönelik sinyaller vermesi ve Alman, Amerikan 10 yıllık tahvillerindeki yükseliş. İhalelerde talebin yüksek gelmesi oyun değiştirici oldu. 4 yıllık ihalede 11 milyar civarında talep oluştu. Tahvil ve bono tarafında yukarı yönlü hareketin hala daha sınırlı kaldığını söyleyebiliriz. Özellikle temel enflasyon göstergelerindeki ılımlı seyir, aynı zamanda MB’nin uzun vadeye yönelik olumlu yorumları, faizlerdeki yukarı yönlü gidişi törpüleyen temel etkenler. “

BloombergHT Araştırma Bölümü

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberg.net