Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Citigroup Inc., yatırımcıların geçtiğimiz yıl enerji ve değerli metallerin öncülüğünde emtia Borsa yatırım fonları (ETF) ve endeks swaplarına 20.5 milyar dolarlık net giriş yaptığını açıkladı.

Emtia fonları ve swaplarından 2011'de 12.3 milyar dolarlık net çıkış olduğunu hatırlatan Citigroup analistleri Aakash Doshi ve Edward Morse, ham petrol ve diğer yakıtlara 2012'de 8.8 milyar dolarlık net giriş olurken, değerli metallerin altın öncülüğünde 6.7 milyar dolar çektiğini söyledi.

24 ham maddeyi kapsayan Standard&Poor's GSCI Endeksi geçtiğimiz yıl Çin'in büyümesinin yavaşladığı endişesinin etkisiyle yüzde 0.3 yükseldi ve 2008'den bu yana en düşük kazancını kaydetti. Brent tipi petrol yüzde 3.5 değerlenerek 4. yılında da yükselirken, altın 12. yılını da kazançlı bitirdi.

Analistler bu yıl 4 Ocak'a kadar geçen sürede ise yatırımcıların doların güçlenmesiyle emtiadan 400 milyon dolarlık çıkış yaptığını söyledi. Fed'in son toplantı tutanaklarının varlık alım programının 2013'ünde sonlanabileceğinin sinyalini vermesi, Dolar Endeksi'ni 6 haftanın zirvesine taşıdı.