Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in yöneticilerinden Daniel Tarullo, bankalarda, uzun vadeli borçlanma için daha fazla varlığın fonlanmasını da öngören, Dodd-Frank Yasası'nın bir adım ötesinde bir dizi düzenlemeye gidilmesi için uğraşıyor.

ABD'nin TMSF'si FDIC'nin sözcüsü Andrew Gray, Fed ve FDIC'nin, ABD'nin en büyük bankalarının holding şirketlerinin, minimum düzeyde uzun vadeli borç oranını korumaları yönünde bir kural çıkarılması için görüştüğünü söyledi. Minimum borç seviyesinin, başarısızlık durumunda borçların kolay kapatılmasına yardımcı olacağına inanılıyor.

Fed'in banka denetimlerinden sorumlu yöneticisi olarak Tarullo, merkez bankasının 2010'daki Dodd-Frank Yasası'nı uygulamaya koyma çabasına liderlik etmesinin ardından şimdi de 2008-2009'daki finansal krizde bankaları vergi mükellefleri tarafından kurtarılmak zorunda bırakan sistemik riskleri sınırlamak için bir adım daha ileri gidiyor.

Tarullo'nun denetimdeki çatlakları düzeltmeye niyetli olduğunu söyleyen Deloitte LLP'nin yönetici direktörü Deborah Bailey, Dodd-Frank yasası altında Fed'in finansal sistemik kurumları denetimlerinin verilmesiyle büyük görev üstlendiğine, bu sebeple bir başka büyük banka daha başarısız olursa, ipte Fed'in de olacağına dikkat çekti.

Tarullo'nun riskleri azaltma ajandasında geleneksel düzenlemelerin dışında kalan gölge bankacılığının denetiminin güçlendirilmesi ve en büyük bankaların yeniden "batamayacak kadar büyük" birleşimler ve karışıklıklar içine girmesi  riskinin sınırlanması da yer alıyor.