Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de banka kredilerinim ekonominin fonlanmasındaki payları rekor düşük seviyeye inmiş olabilir. Banka kredilerinin payı, alternatif finansman kanallarının kredi risklerini sıçrattığı endişelerine neden oluyor.

Bloomberg anketine katılan 37 analistin medyan tahmini yeni yuan kredilerinin geçtiğimiz ay yıllık bazda yüzde 14 düşüş kaydettiği yönünde. Bu rakam, banka kredilerinin, 2012'deki toplam finansman payını yüzde 55 ile 2002'den bu yana en düşük seviyesine gerilemiş olabileceğine işaret ediyor.

Banka kredilerinin toplam finansmandaki payındaki düşüş, borç veren ve borç alanların daha az düzenleme ve daha yüksek getirinin ön planda olduğu gölge bankacılığı ürünlerine kaydığı Çin'in ülkenin borçlarını resmi rakamlara yansıtma yeteneğinin de azaldığını gösteriyor. Çin Merkez Bankası toplam finansmana büyük önem atfederken, Uluslararası Para Fonu da banka dışı kredilerdeki büyümenin finansal istikrara büyük zorluk arz ettiğini söylüyor.

Çin'in 2013'deki ekonomik performansının, Çinli regülatörlerin banka dışı finanmanı yönetebilme ciddiyetine bağlı olacağını belirten Founder Securities CO.'nun Pekin'deki analist Shi Lei, ihtiyatlı kontrollülük ekonomiye ne kadar yardımcı olursa, baskının da büyümeyi bir o kadar kötü etkilediğini söyledi.

Çin Merkez Bankası'nın Aralık ayı kredi verileri, Eylül'de başlamış olan toparlanmanın devam edip etmediğini gösterecek.