Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da sanayi üretimi Kasım ayında, Euro Bölgesi'deki resesyonun Avrupa'nın en büyük ekonomisini etkilemesi ile birlikte ekonomistlerin beklediğinden daha yavaş arttı.

Sanayi üretimi, Ekim ayında revize rakamla yüzde 2 düşmesinin ardından, Kasım ayında yüzde 0.2 yükseldi. Bu, son dört aydaki ilk yükselişi işaret ediyor. Bloomberg'in anketine katılan 23 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 1 artması bekleniyordu. Sanayi üretimi, geçen yılın aynı ayına göre ise, iş günlerine göre düzeltilmiş rakamla, yüzde  2.9 düştü.

Almanya merkez bankası Bundesbank, Alman ekonomisinin, geçen yılın sonlarındaki daralmanın ardından, ik çeyrekte durgun kalacağı tahmininde bulundu. Ancak, ekonominin kısa bir süre içinde toparlanabileceğine ilişkin işaretler artıyor. Alman girişimciler ve yatırımcıların ekonomiye ilişkin beklentileri, Araık ayında, ekonomistlerin öngördüğünden daha fazla arttı ve Almanya'nın en büyük ihracat pazarı olan Euro Bölgesi'nde ekonomik güven temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Londra'da Standard Chartered Bank ekonomisti Thomas Costerg, "Almanya ekonomisi Avrupa'da süregelen resesyonun etkilerini hissetmeye devam ediyor," dedi ve "Aynı zamanda, Almanya halen, ABD ve Asya'ya göre, büyümeyi yakalama konusunda daha iyi pozisyonlanmış durumda" değerlendirmesinde bulundu.