Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin daha yüksek enflasyon hedefi için bastırması ve Çin'in dış ticaret verisinin beklentileri aşmasıyla Tokyo Borsası yükseldi; Nikkei 225 Endeksi 2. gününü de artıda tamamladı.

Satışlarının yüzde 81'ini Japonya dışında kaydeden Honda Motor Co. yüzde 2.9 artış kaydederken, satışlarının yüzde 14'ünü Çin'de gerçekleştiren inşaat ekipmanı üreticisi Komatsu Ltd. yüzde 2.1 değerlendi. Izutsuya Co., kâr tahminini yükseltmesi sonrasında yüzde 42 sıçradı. Tokyo Electric Power Co. yüzde 12 primlendi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.9 kazançla 10,677.74 puana çıktı. Endeksteki işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 55 üzerinde seyretti. Daha geniş kapsamlı Topix Endeksi yüzde 1.3 artışla 890.25 puana sıçradı. Endekste değer kaybeden her hisseye karşılık 3 hisse değer kaybetti.

Yıl sonunda başlayan politika hamlesi iyimserliğinin devam ettiğini belirten Toyota Asset Management Co.'nun başstratejisti Masaru Hamasaki, piyasanın daha zayıf yenin kazançlar üzerindeki etkisinin ve Abe'nin teşvik önlemlerinin olası etkisinin yarısını fiyatlamış göründüğünü söyledi.

Topix Endeksi 14 Kasım'da genel seçim çağrısının yapılmasından bu yana yüzde 23 yükselerek, yeni hükümetin daha fazla teşvik çağrısında bulunacağı beklentileri sayesinde boğa piyasasına girdi. Endeks defter değerinin 1.06 katından işlem görürken, bu rakam Standard&Poor's 500 Endeksi için 2.19 ve Stoxx Europe 600 Endeksi için 1.59 katında seyrediyor.