Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:09'da yenilendi)

Gelişen piyasa hisseleri Çin ticaret verilerinin tahminleri aşmasıyla ekonomik büyümeye bağlı firmaların öncülüğünde son bir haftanın en sert çıkışını gerçekleştirdi.

China Southern Airlines Co. ve China Cosco Holdings Co., havayolları, nakliyat firmaları ve ham madde üreticileri içindeki yükselişe öncülük ederek Hong Kong işlemlerinde en az yüzde 7 tırmandı. Polonya'nın en büyük petrol şirketi PKN Orlen, petrolün 3 ayın zirvesine çıkmasıyla son bir haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Brezilya'nın en büyük 2. elektrik üreticisi Cia. Energetica de Sao Paulo yükselişini 2. güne taşıdı. Rus rublesi Çin yuanı ve Tayvan doları değer kazandı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Londra saatiyle 12:50'de yüzde 0.4 yükselerek 1,076.98 puana çıktıve 3 Ocak'tan bu yana en büyük kazancına doğru yol aldı. Çin ihracatı Aralık ayında yüzde 14.1 yükselerek tahminleri neredeyse 3'e katlarken, ithalat oranı yüzde 6 arttı. Avrupa Merkez Bankası, gelişen ekonomik göstergelerin yıl sonuna doğru bir toparlanmaya işaret etmesiyle gösterge faizini değiştirmeme kararı aldı.

Manila merkezli BDO Unibank Inc. şef piyasa stratejisti Jonathan Ravelas, "Beklentilerin üzerinde gelen ihracat verileri Çin ekonomik toparlanmasına biraz daha sağlamlık kazandıracaktır. Küresel talebin toparlanıyor olması da iyi bir işaret. Gelişen piyasalar, toparlanan küresel talepten faydalanacaklardır" dedi.

HSBC Holdings Plc. tarafından yapılan açıklamaya göre Çin, gelişen ülke ekonomileri üzerinde ABD veya Avrupa'dan daha büyük bir etkiye sahip olacak.  

(18:09'da yenilendi)