Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin, en sert faiz indirimleri yapma gerekliliği azalmış olabilir.

Güven göstergelerindeki iyileşme, Avrupa Merkez Bankası Başkanı'nı faiz indirimine gitmekten kıl payı kurtarabilir. Faiz indiriminin şu an itibariyle Avrupa'daki mevduat faizlerini sıfırın altına gerileterek bilinmeyen sonuçlar doğuracağından endişe ediliyor. Bazı yetkililer geçtiğimiz ay borçlanma maliyetlerini görüşse de, bu ay Bloomberg anketine katılan 55 ekonomistten yalnızca 5'i faizlerin düşürüleceğini tahmininde bulundu; geri kalanı ise faizlerin yüzde 0.75 ile rekor düşük seviyede kalacağını öngördü.

AMB politika yapıcıları bugün, Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin azaldığı sinyallelerinin görüldüğü yılın ilk toplantısını yapacak. Bankanın geçtiğimiz yıl euroda istikrarı sağlamak için gerektiği kadar hükümet tahvili alacağını söylemesi ve Euro Bölgesi ülkelerinin ekonomilerinde daha sıkı entegrasyonun sağlanmasına yönelik atılan siyasi adımlar, bloğun dağılacağı korkularını gevletti.

Ekonominin şu an için faiz indirimi çığlıkları atmadığını söyleyen Soceite Generale SA'nın baş Avrupa ekonomisti James Nixon, Draghi'nin ilacının işe yaradığını ve ekonominin dibi gördüğünü söyleyerek, "O zaman niye faiz indirimine ihtiyaç olsun?" dedi.

AMB'nin Aralık'taki faiz kararından bu yana Euro Bölgesi Bileşik Satın Alma Yöneticileri PMI Endeksi, Almanya'nın Ifo iş dünyası güven endeksi, Fransa'nın INSEE göstergesi ve İtalya'nın ISTAT endeksi 2. ayında da ilerlemeye işaret etti. Euro Bölgesi sanayi üretiminin Ekim'de yüzde 1.4 düşüşünü de kapsayan olumsuz verilere rağmen, güven raporları, Draghi'nin 2013'ün ikinci yarısında "kademeli toparlanma" öngörüsüne yeterli kredibilite sundu.