Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (Bank of Japan - BOJ) politika kararlarıyla yakından alakalı yetkililere göre BOJ bu ay gerçekleştireceği politika toplantısında 2014 yılı enflasyon beklentisini artırabilir.

BOJ'nin Ekim ayında yaptığı yüzde 0.8'lik beklentisini artırabileceğini söyleyen yetkililer, kesin bir rakam açıklamaktan çekindiler. Hali hazırdaki enflasyon tahmini, deflasyonla başa çıkabilmek için agresif önlemler almayı savunan şimdiki Başbakan Shinzo Abe'nin göreve başlamasından önce belirlenmişti.

Yetkililer, BOJ'nin yüzde 1 olan enflasyon tahminini yüzde 2'ye çıkartarak, bu hedefin yakalanması için herhangi bir zaman dilimi belirlemeyeceğini söylediler. Nomura Holdings Inc. ekonomisti Tomo Kinoshita, bugün yaptığı açıklamada Japonya'nın deflasyondan çıkabilmesinin en az 2015 sonrasına dek diğer hedeflerini ertelemesi gerekeceği anlamına geldiğini söyledi.

"Yüzde 2 çok hırslı bir hedef" diyen Kinoshita, sözlerine "Hükümet ve BOJ deflasyondan çıkmak için farklı yollar denediler, fakat henüz bir sonuç üretemediler" diye devam etti.

Taze gıda hariç Japonya'nın tüketici fiyatları Kasım ayında bir yıl öncesine göre yüzde 0.1 gerileme gösterdi. Japon ekonomisi, 1990'lı yıllardan bu yana deflasyonla uğraşırken, bunun sebebi olarak hisse ve toprak fiyatlarında yaşanan balonlaşmanın olduğu gösterildi.