Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Hazine'nin 2013 yılının ilk ihalesinde maksimum hedefinin üzerinde borçlanmasının ardından, Mart ayından bu yana ilk kez yüzde 5'in altına indi.

Madrid merkezli Hazine, kollektif hareket hükümleri olarak adladırılan yeni 2 yıl vadeli tahvil dahil, üç tahvilin satışı ile 5.82 milyar euro (7.6 milyar dolar) borçlandı. Hazine bu ihalede maksimum 5 milyar euro borçlanacağını duyurmuştu. Hazine ayrıca, 2013 yılında planladığı orta uzun vadeli borçlanmasının yüzde 4.89'ini gerçekleştirdiğini duyurdu.

İspanya tahvilleri, Hazine'nin fonlama ihtiyaçlarının, özerk bölgelerinin birçoğunun borçlanma piyasasının kilitlenmesi ve derinleşen resesyonun bütçe kısıntılarını daha zor hale getirmesi sonucu daha artması sonucu değer kaybediyordu. İspanya bu yıl net arzı yüzde 24 artırmayı ve geçen yıl 57 milyar euro ile hedeflenenin yüzde 55 üzerinde olan borçlanmayı bu yıl 71 milyar euroya çıkarmayı hedefliyor.

Londra'da  Deutsche Bank AG Avrupa sabit getirili menkul kıymetler müdürü Mohit Kumar, Bloombegr Television'a yaptığı değerlendirmede, "Piyasa güveni geri dönüyor," dedi ve "Yerli yatırıcıdan makul miktarda destek geldiği sürece, faizler yükselmeyecek" değerlendirmesinde bulundu.

İspanya'da 10 yıl vadeli tahvillerin faizi Madrid saati ile 13:07'de yüzde 4.947'ye indi.