Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomisini resesyondan çıkarmaya çalışan Japonya hükümeti 10.3 trilyon yen harcayacak. Japonya Başbakanı Shinzo Abe, deflasyonu sonlandırmak ve büyümeyi destemeye yönelik ilk büyük adımını uygulamaya koymaya hazırlanıyor.

Harcamanın 3.8 trilyon yenlik kısmı felaketleri önleme ve yeniden inşa için, 3.1 trilyon yeni özel ise yatırım ve diğer önlemler için harcanacak. Tokyo Hükümeti esktra harcamanın gayrisafi yurtiçi hasılası yüzde 2 yükselterek, 600 bin kişilik istihdam artışı sağlayacağını söyledi.

Çin'in bugün açıklanan enflasyon verisindeki sıçrama, Abe'nin Japonya'yı 5 yıl içinde yaşadığı 3. resesyonundan çıkarmasına yardımcı olabilir. Diğer yandan teşvik paketi, hükümetin mali reformlara bağlılığının azaldığı endişelerini tırmandırarak, ekonominin iki katı olan kamu borçları risklerini artırabilir.

Abe'nin seçimlere kadar büyük ihtimalle kolay tedavilere odaklanacağını ve mali  disiplini de görmezden geleceğini söyleyen Sumitomo Mitsui Asset Management Co.'nun kıdemli ekonomistlerinden Hiroaki Muto, hükümetin mali sağlık için önlem almaması hâlinde uzun vadeli tahvil faizlerinin artma riski bulunduğuna dikkat çekti.

Mali destek, yenin dolar karşısında 89 seviyesine gerilemesinin ve hisselerin rallilerini genişletmelerinin ardından Parlamento'nun üst kanadında Temmuz'da yapılacak olacak seçimlerin öncesinde Abe'nin Liberal Demokrat Partisi'nin desteğini artırabilir.