Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, Çin'de enflasyonun hızlanması ve Japonya'nın 10.3 trilyonluk (116 milyar dolar) teşvik tedbirlerini onaylamasının ardından kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı.

Agile Property Holdings Ltd., Hong Kong'daki işlemlerde yüzde 3.3 düştü ve Çinli gayrımenkul geliştirme şirketlerindeki düşüşlere öncülük etti. Sharp Corp., Mainichi gazetesinde şirketin faaliyet karı açıklayacağı şeklinde çıkan bir haber sonrası yüzde 9.6'lık bir sıçrama gerçekleştirdi. Sony Corp. ve Canon Inc., yendeki zayıf seyrin Japonya'nın ihracatçı şirketlerinin görünümünü olumlu etkilemesinin ardından yüzde 1'in üzerinde değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, erken saatlerde yüzde 0.4 kadar düştükten sonra bu kayıplarını geri aldı ve  yüzde 0.1 gerilemeyle, Tokyo saati ile 14:42'de 131.95 puana indi. Asya hisselerinin gösterge endeksi bugün 4 Ağustos 2011'den bu yana en yüksek seviyesini görmesine karşın haftalık bazda fazla bir değişiklik göstermedi.

Şanghay'da Central Chin Securities Co. stratejisti Li Jun, "Piyasanın Ocak ayında daha da yükselmesi için fazla bir faktör yok ve konsolide olması gerekiyor," dedi ve "Enflasyon piyasaya potansiyel bir tehdit. Ancak acil bir faiz artırımını tetiklemeyecek. Yalnızca yatırımcıların bekleyişleri üzerinde baskı oluşturacak" değerlendirmesinde bulundu.

Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, ülkede enflasyonun beklenenden daha fazla hızlanması ve bunun da para politikasında ilave genişleme için potansiyeli azaltmasının etkisi ile yüzde 0.9 düştü. Çin'de tüketici fiyatları Aralık ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.5 yükseldi. kasım ayında yüzde 2 artış gösteren bu verinin, Bloomberg News'un anketine katılan 42 analistin tahminlerinin medyanına göre yüzde 2.3 artması bekleniyordu.

Hong Kong'da Hang Seng Endeksi kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalanırken, Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.3 kaybetti. Güney Kore'de Kospi Endeksi, ülke merkez bankasının politika faizini beklendiği üzere değiştirmemesinin ardından yüzde 0.4 geriledi.