Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisse senetleri, enflasyonuın beklenenden daha fazla hızlanmasının, ekonomik toparlanmanın şirket karlarını artıracağı olundaki iyimserliğe ağır basması sonucu değer kaybetti. Bu hareketle birlikte, gösterge endeks son üç ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Poly Real Estate Group Co., Çin'de tüketici fiyatlarının son yedi ayın en hızlı artışı göstermesinin parasal gevşeme için potansiyeli azaltacağı spekülasyonu ile yüzde 4 değer kaybetti ve emlak hisselerinde görülen düşüşlere öncülük etti. Citic Securities Co.ve Soochow Securities Co., düzenleyici kuruluşu iki aracı kurumun bilgileri zamanında vermedikleri yönünde uyarmasının ardından en az yüzde 2.1 düştü. Likör üreticisi Kweichow Moutai Co., Hainan Daily'de çıkan bir habere göre, hükümet yetkililerinin iş resepsiyonlarında alkol almalarının yasaklanması üzerine değer kaybetti.

Şanghay'da Central Chin Securities Co. stratejisti Li Jun, "Piyasanın Ocak ayında daha da yükselmesi için fazla bir faktör yok ve konsolide olması gerekiyor," dedi ve "Enflasyon piyasaya potansiyel bir tehdit. Ancak acil bir faiz artırımını tetiklemeyecek. Yalnızca yatırımcıların bekleyişleri üzerinde baskı oluşturacak" değerlendirmesinde bulundu.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.8 düşerek, yerel saati ile 14:40'ta 2,243.27 puan seviyesine indi ve haftalık bazda yüzde 1.6 aşağıdaydı. CSI 300 Endeksi yüzde 1.9 kayıpla 2,482.26 puana geriledi. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.9 kaybetti. ABD'de işlem gören en aktif Çin hisselerini içeren Bloomberg China-US 55 Endeksi ise dün New York'ta 1.7 yükseldi. Yuan dolar karşısında 19 yıldır ilk kez 6.22 seviyesinin ötesine güçlendi.