Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:50'de güncellendi)

Japon yeni dolar karşısında, Japonya hükümetinin 10.3 triyon yenlik (116 milyar dolar) teşvik paketini onaylaması ve buna bağlı olarak yenin bollaşacağı beklentisi ile Haziran 2010'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Euro, Goldman Sachs Group Inc. stratejisti Thomas Stolper'in, bilgilendirme norunda, Avrupa ortak para biriminin 1.37 dolara çıkabileceğini yazmasının ardından değer kazandı. Yen, Japonya Merkez Bankası'nın da büyümeyi desteklemek için ilave tedbirlere hazırlandığı spekülasyonuna bağlı olarak, dokuzuncu haftayı da kayıpla geçmeye yönlendi. Yen böylelikle, 1989'dan bu yana en uzun haftalık kayıp dönemini yaşamaya hazırlanıyor. Güney Kore para birimi won dolar karşısında, merkez bankasının politika faizini değiştirmemesinin ardından 17 ayın zirvesine çıktı.

New York'ta Westpac Banking Corp. kıdemli Döviz stratejisti Richard Franulovich, "Abe Japonya'da mali teşvik açıkladı ve bu da yeni dolar karşısında düşürdü," dedi ve "Bir şekilde mali program bekliyorduk ve bunu yaptılar" değerlendirmesinde bulundu.

Londra'da Canadian Imperial Bank of Commerce döviz strateji müdürü Jeremy Stretch, "Yendeki zayıf seyrin sürmesi için daha da haber akışı görmeye ihtiyacımız vardı ve bunu gördük," dedi ve "Japonya Merkez Bankası hükümetin politika duruşunu destekliyor. Şu an için, herkes bu trene biniyor ve soru, yenin ne kadar zayıflayabileceği" değerlendirmesinde bulundu.

Tokyo'da JPMorgan Chase & Co. şef döviz stratejisti Junya Tanase, "Yen cari işlemler verisi sonrası satıcılı seyretti," dedi ve "Yen, satış baskısının ivme kazanması ile birlikte, negatif haberlere daha duyarlı" yorumunda bulundu.

Yen dolar karşısında 89.45 ile 28 Haziran 2010'dan bu yana en zayıf seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.4 düşerek, New York saati ile 10:18'de 89.45 seviyesine gevşedi. Japonya para birimi euro karşısında da, 119.35 ile Mayıs 2011'den bu yana en zayıf seviyesini gördükten sonra, yüzde 1 düşerek 118.93 seviyesine geldi. Avrupa ortak para birimi dolar karşısında yüzde 0.7 değer kazanarak 1.3366 dolar ile 3 Nisa'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan sonra yüzde 0.4 yükselerek 1.3330 dolara geldi.

Kore para birimi won yüzde 0.5 güçlenerek 1,054.69 dolar ile Ağustos 2011'den bu yana en güçlü seviyesine ulaştı.

Japonya hükümeti, Kabine Ofisi'nin dün yaptığı açıklamaya göre, hükümetin feleketten korunma ve yeniden inşa için 3.8 trilyon yen ve özel sektör yatırımlarını teşvik ve diğer tedbirler için 3.1 trilyon yen harcayacak.

(17:50'de güncellendi)