Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Ciner Grubu ile Çinli Tianchen Corporation 1.35 milyar dolar büyüklüğünde anlaşma imzaladı. Bu anlaşma ile Ciner Gurbu dünyanın en büyük soda üreticisi olmaya hazırlanıyor. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katılıdığı törende imzalar Ciner Gurubu adına Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner ve Çinli Tianchen Corporation adına da Yönetim Kurulu Başkanı ve Tepe Üst Yöneticisi Wang Zhiyuan tarafından atıldı.

-Ciner: Ülkemiz ve grubumuz adına gurur duyuyorum

İmza töreni sırasında konuşan Ciner Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner, "Bu yatırım için ülkemiz ve grubumuz adına gurur duyuyorum. Soda külünde dünyada en büyük üretici oluyoruz. Üretilecek her dolar türkiye'ye Döviz girdisi yaratacaktır." açıklamasında bulundu.

Ciner, yatırımı 2016-2017 döneminde tamamlayacaklarını belirterek tesisin finansmanını ise Çin bankalarının sağlayacağını duyurdu.

 Kazan Soda Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Şener, Ciner Grubu'nun 53 ülkeye ihracat yaptığını hatırlatarak "Soda külü ihracatında 1 milyar doları geçtik. Kazan'daki yatırımla 4.4 milyon ton soda külü üretimine ulaşacağız. Tesisin verimlilik oranı benzer fabrikalardan çok fazla. Yeni yatırımla birlikte soda külü üretiminde lider olacağız." dedi.

TCC Yönetim Kurulu Başkanı Wang Zhiyuan ise böyle bir tesiste işbirliği yaptıkları için mutlu olduklarını belirterek "Sınırlı bir süre içinde bu yatırımı tamamlayacağız, Türkiye'de istihdam yaratacağız." dedi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise anlaşmanın dünya pazarları için çok önemli bir anlaşma olduğunu belirterek "Madencilik alanında Türkiye ve bölge için önemli bir imza atılıyor. Her ithal enerji kaynağı karşısında yerli kaynağa destek vermeliyiz. Yerli kömür kaynaklarını desteklemeliyiz. Soda külü tesisi madencilik sektörünün GSYH'ye katkısını artıracak." açıklamasında bulundu.

Kazan Soda'nın yatırımı tamamlandığında dünyanın en büyük soda külü tesisi olması bekleniyor. 2 bin 200 kişiye ek istihdam yaratacak olan tesise yatırım bedeli 1.35 milyar dolar olarak açıklandı.

Kazan soda yılda 1.55 milyar dolar ihracat hedeflerken iştirakin yatırımı tamamlandığında üretim miktarı 2.7 milyon ton olacak.Soda külü üretiminin 2.7 milyon tonu demiryolu ile taşınması planlanıyor.

-Ciner: Satacak mal yok

İmza töreninin ardından basının sorularını yanıtlayan Ciner YKB Turgay Ciner, "Eti Soda'nın 2013'teki tüm üretimi satılmış durumda. Soda külünde satış bağlantısı yaptık, gelen olursa satacak mal yok." dedi.

Madencilik teşviklerinden faydalanacaklarını belirten Ciner, 1600 mw'lık termik santral yatırımlarını olduğunu da açıkladı.

"Soda külü işinde 1998'den bu yana devletle mücadele ettik." diyen Ciner, "Bürokrat ve siyasetçileri ikna etmek için 4 defa temel attım." açıklamasında bulundu. Ciner,  mümkün olduğu kadar yüksek özkaynak koyacaklarını da belirtti.