Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:20'de güncellendi)

Emtia grubu, Çin'de enflasyonun tahminlerden daha yüksek çıkması ve bunun da yetkililerin ekonomik teşvikleri durdurabileceği endişelerini artırması sonucu değer kaybetti. İtalya tahvilleri, ihale sonrası borçlanma maliyetlerindeki düşüşün ardından hızlı bir yükseliş gerçekleştirdi ve euronun değer kazanmasına yardımcı oldu. ABD hisse senetleri fazla değişmedi.

24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi, petroldeki yüzde 0.7 ve bakırdaki yüzde 0.9'luk düşüşün ardından, New York saati ile 09:31'de yüzde 0.8 aşağıda seyrediyordu. Stoxx Europe 600 Endeksi, güniçindeki yüzde 0.4'lük kaybının önemli bölümünü geri aldı ve yüzde 0.2 aşağıda seyrediyordu. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi son beş yılın zirvesinde yatay seyrederken, Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.8 düştü. Türev araçlar, Güney Kıbrıs'ın not indirimin ardından temerrüte düşme olasılığının yüzde 67 olduğunu işaret ediyor.

Çin'de enflasyon, dün açıklanan ihracat ve kredi büyümesi verilerinin ekonominin gücünün altını çizmesinin ardından, Aralık ayında son yedi ayın en yüksek seviyesine çıktı. Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Japonya Merkez Bankası'nın bu ayki toplantıda parasal genişlemeyi artıracağı spekülasyonun yoğunlaştığı bir ortamda, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinde büyümeyi desteklemek için 10.3 trilyon yenlik (116 milyar dolar) bir teşvik paketi açıkladı. ABD'de dış açık Kasım ayında 48.7 milyar dolar ile beklenenden yüksek çıktı. 10 yıl vadeli İtalyan tahvillerindeki ralli, aynı vadeli Alman tahvillerinin faizi ile bu kağıt arasındaki faiz farkının 22 Temmuz 2011'den bu yana ilk kez 250 baz puanın altına geriledi.

Londra'da VTB Capital analisti Andrey Kryuchenkov, "Çinli yetkililer, yükselen enflasyonla birlikte sürdürülemez yüksek büyüme istemiyor," dedi ve "Bu nedenle, parasal genişleme ve süregelen teşvikler sınırlı ve temkinli kalacak" yorumunda bulundu.

(17:20'de güncellendi)