Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya Hazinesi'nin, yatırımcıların seçimlerden sonraki hükümetin de Başbakan Mario Monti'nin ekonomik reformlarını devam ettireceği beklentisi ile birlikte, bugün 5 milyar euroluk (6.6 milyar dolar) satış yaptığı tahvil ihalesinde, 2015 vadeli tahvilin faizi Mart 2010'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Roma merkezli Hazine, bugün, 3.5 milyar euroluk 2015 vadeli tahvili yüzde 1.85 faizle sattı. Bu, Mart 2010'dan bu yana en düşük seviyeyi işaret ediyor. Hazine, 13 Aralık'taki benzer vadeli ihalede yüzde 2.5 faizle satış yapmıştı. Hazine ayrıca, toplam 1.5 milyar euroluk, Haziran ve Ekim 2017'de vadeleri dolacak değişken faizli tahvilleri de sattı. Yatırımcılar 2015 vadeli ihalede, satış miktarının 1.45 katı alım teklifi ile geldi. Önceki ihalede bu oran 1.36 katı düzeyindeydi.

Seçim öncesi kamuoyu yoklamaları, İtalya'da bir sonraki Başbakanın merkez sol lideri Pier Luigi Bersani'nin olacağını işaret ediyor. Ancak Bersani, parlamentonun her iki kanadında da çoğunluğu elde edebilmesi için Monti'nin desteğine ihtiyaç duyabilir. Bu durum, yatırımcıların, yeni hükümetin Monti'nin reformlarını sürdüreceği yolundaki beklentilerini güçlendiriyor.

New York'ta, aralarında Peter Ceretti'nin de bulunduğu Eurasia Group analistleri, dünkü bilgilendirme notunda, "Eğer merkez sol istikrarlı bir üst meclis çoğunluğunu sağlayamazsa, Bersani destek için muhtemelen Monti'nin merkezcilerine dönecek," dedi ve "Merkez solun çoğunluğu ne kadar zayıf olursa, Monti'nin pazarlık gücü o kadar artar" yorumunda bulundu.