Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Çin'de yükselen enflasyonun ekonomik teşvik için alan daraltacağı endişeleri ve güçlenen para birimlerinin ihracatçıları zorlayacağı düşünceleri üzerine düşerek, gösterge endeksine son 2 ayın ilk haftalık düşüşünü yaşattı.

İhracatının büyük çoğunluğunu Çin'e yapan Brezilya şirketi Vale SA, Kasım ayından bu yana en büyük haftalık düşüşünü yaşadı. Hyundai Motor Co., wonun dolar karşısında değer kazanmasıyla yüzde 1.7 geriledi. Tüketici ve ham madde hisseleri düşüşlere öncülük etti. Hindistan'ın en büyük ikinci yazılım ihracatçısı Infosys Ltd. satış beklentilerini artırması üzerinje 3 yılın en büyük çıkışını gerçekleştirdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi New York saatiyle 15:14'te yüzde 0.4 düşerek 1,073.20 puana geriledi ve haftakuj düşüşünü yüzde 0.5'e çıkardı. Won, Kore Merkez Bankası'nın gösterge faiz oranını 3. ay da sabit bırakmasının ardından yen karşısında değer kazanırken, Japonya Kasım ayı için beklenenden daha fazla cari açık bildirdi.

Mumbai'de bulunan Future Capital Holdings Ltd. satış direktörü Jitendra Panda, "Dövizdeki artış ihracatçıların kazançlarını azaltır ve Batı ülkelerinin satın alma gücü düşük olduğu bir zamana denk gelir. Enflasyonun üstesinden gelebilmek bir çok ülke için gayet büyük bir problem oluşturmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.