Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da deflasyonu sonlandırma ve resesyondan toparlanmayı hedefleyen Japonya Başbakanı Shinzo Abe,  "daha cesur" bir merkez bankası başkanı istiyor.

Japon NHK televizyonuna konuşan Abe, merkez başkanlığı görevi Nisan'da sonlanacak olan Masaaki Shirakawa'nın halefinin Yale Profesörü Emeritus Koichi Hamada ve diğerleriyle görüştükten sonra seçileceğini söyledi.

Hükümet ve merkez bankasının deflasyonu sonlandırmak için yüzde 2 enflasyon hedefi uygulanmasında anlaşmasının gerektiğinin altını çizen Abe, geçiğimiz hafta ekonomiyi desteklemek üzere özel yatırımların teşviğini de kapsayan 10.3 trilyon yenlik harcama paketi açıkladı.

Abe, cesur para politikaları uygulayabilecek bir isim istediklerinin altını çizerek, "Önümüzdeki yılın bütçesini oluştururken, mali disiplin konusuna çok kafa yoruyoruz. Yine de ekonomi, deflasyondan da kurtulmaya yönelik bir çaba gösterilmedikçe ilerlemeyecek" dedi.

Japonya'da taze gıda hariç tüketici fiyatları satış vergilerinin artırıldığı 1997'den bu yana hiç yüzde 2'den fazla artmadı ve Kasım'da da yüzde 0.1 düştü.

Japonya'nın gayrisafi yurtiçi hasılası Haziran'da daralmasının ardından üçüncü çeyrekte de yüzde 3.5 küçüldü.