Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya dışındaki Asya Borsaları, Çin'deki regülatörlerden birinin ülkenin finansal piyasalarındaki yabancı yatırım kotasının 10 katına çıkarılabileceğini söylemesi üzerine Çin'deki hisselerin ralli yapmasıyla 4 gün içinde 3. kazancını sağladı.

Çin'in en büyük hisse senedi aracı kurumu Citic Securities Co. yüzde 5.4 değerlendi. China Railway Group Ltd., 29.8 milyar yuanlık kontrat kazandığını açıklaması sonrasında yüzde 1.2 yükseldi. Perakendeciler için giyim ve oyuncak üreten Li&Fung Ltd., operasyonel gelirinin azalmasının ardından yüzde 15 değer kaybetti. İmar şirketi CapitaLand ltd., ada hükümetinin ekstra emlak piyasası kontrolleri uygulamasının ardından yüzde 4.4 düştü.

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 kayıpla 477.41 puana gerileyerek, erken saatlerde kaydettiği yüzde 0.3 oranındaki kayıbı sildi. Endeks bu yıl imalat ve ihracat verilerinin Çin ekonomisinin toparlandığına işaret etmesiyle yüzde 2.4 yükselerek, 2012'nin son 4 ayında kaydettiği yüzde 12 oranındaki ralliyi genişletti. Çin'de 18 Ocak'ta açıklanacak olan gayrisafi yurtiçi hasıla, perakende satış ve sanayi üretim verileri artış kaydederek, dünyanın en büyük 2. ekonomisinin hızlandığına işaret edebilir.

Hisseler konusunda iyimser olduğunu belirten AMP Capital Investors Ltd.'ın dinamik varlık dağıtımı müdürü Nader Naeimi, öncü küresel göstergelerin yukarı yönlü seyrettiğini, faizlerin de düşük olmayı sürdürdüğünü söyledi ve kısa vadede yatırımcılar için kâr imkanları olduğunu ifade etti.

Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2.4 kazançla 19 Haziran 2012'den bu yana en yüksek kapanışına yönelirken, Hong Kong'taki Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.5, Hang Seng Endeksi ise yüzde 0.7 yükseldi.