Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'deki  finansal düzenleme kurulunun başkanının, ülkenin yabancıların Çin hisselerine yatırabilecekleri miktarı artırabileceğini söylemesi sonrasında Çin Borsası ilaç üreticileri ve finansal aracı kurumların öncülüğünde son 3 haftanın en büyük sıçramasını yaptı.

Çin Sermaye Düzenleme Komisyonu Başkanı Guo Shuqing'in Çin'in QFII ve RQFII programlarının kotalarını 10 kaştına çıkarabileceğini söylemesinin ardından Citic Securities Co., hisse taleplerinin artacağı beklentisiyle yükseldi. Beijing SJ Environmental Protection and New Material Co. son 1 ayın en büyük kazancını sağlarken, atsly Pharmaceutical Group Co., Pekin'deki kirliliğin artmasının ardından daha fazla satış öngörmesi üzerine rekora tırmandı.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2.4 kazançla 2,297.77 puana çıkarak 25 Aralık'tan bu yana en büyük sıçramasını yaptı. CSI 300 Endeksi yüzde 3.1 artışla 2,559.94 puana çıktı. Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.5 yükseldi.

Pekin hükümetinin hisseleri desteklemeye çalıştığını göstermesi ve bunun bir politika sinyali de olmasından ötürü Guo'nun açıklamalarının önem taşıdığını belirten Bank of Communications Co.'nun Hong Kong'taki yönetici direktörü Hao Hong, Çin'in ekonomik büyümesinin kalitesini iyileştirmeye çalıştığını ve sağlık sektörünün de bu plana dahil olduğunu anlattı.

Ekonomik büyümenin toparlandığı sinyallerinin etkisiyle Şanghay Bileşik Endeksi 3 Aralık'taki 3 yılın en düşüğünden yüzde 17 tırmanırken, CSI 300 Endeksi de yüzde 21 yükseldi. Çin'de geçtiğimiz hafta açıklanan veriler ihracat beklentinin üzerinde genişlerken, enflasyonun da hızlandığını gösterdi.