Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Amerikan Merkez Bankası Chicago Fed Başkanı Charles Evans'ın parasal genişlemeye dair açıklamalarının ardından dolar değer kaybederken altın ise geçtiğimiz haftaki kazancını Londra'da genişletmeyi sürdürüyor.

Evans, yaptığı açıklmada kanun yapıcılar ülkenin bütçe açığını kontrol tutmak için hükümet harcamalarını azaltırken, ABD merkez bankasının ekonomiyi desteklemek için genişlemeci para politikasını sürdürmesi gerektiğini söyledi. Evans ayrıca, bugün Hong Kong'ta yaptığı açıklamada çok fazla kemer sıkmanın yakın ve orta vadede büyümeye de hasar verebileceğini belirtti. Federal Rezerv'in iki tur parasal genişlemeye gittiği 2008 Aralık - 2011 Haziran döneminde külçe altın yüzde 70 değer kazanmıştı.

Spot altının onsu yüzde 0.4 kadar artışla Londra'da yerel saatle 09.13'te 1,668.59 dolara yükseldi. Fiyatlar geçtiğimiz hafta yüzde 0.4 kadar artışla 23 kasım tarihinden beri ilk haftalık kazancı sağlamış oldu. New York Comex'teki Şubat vadeli altının onsu yüzde 0.5 değer kazanarak 1,668.10 dolardan işlem gördü.

Evans'tan gelen yorumların ardından dolar majör para birimleri karşısında değer kaybını üçüncü güne taşıdı. Altın, dolar ile ters orantılı hareket etmeyi sürdürüyor.

Spot gümüşün onsu yüzde 0.9 tırmanışla 30.7425 dolardan alıcı bulurken platinin onsu ise yüzde 0.2 artışla 1,635.90 dolara çıktı fakat paladyumun onsu ise yüzde 0.2 düşüşle 699.50 dolara geriledi.

Sidney merkezli Fat Prophets analisti David Lennox konuyla ilgili "ABD dolarında hiç neşe görmüyoruz. Dolayısıyla doların bu moral bozukluğu altın için çok destekleyici oluyor." açıklamasında bulundu.

Dünyanın dört bir yanında merkez bankalarının ekonomilerini desteklemek adına adım atmaları ve yatırımcının kendine güvenli liman araması ile külçe altının onsu kazancını üst üste 12. yıla taşıdı. Japonya Başbakanı Shinzo Abe, dün yaptığı açıklamada parasal gevşemeyi genişletecek bir merkez bankası başkanı aradıklarını söyledi.