Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya Finansal Forum'unda konuşmak üzere Hong Kong'a gitmeye hazırlanan Avusralya Hazine Bakanı Wayne Swan, Çin'in ekonomik toparlanmasının küresel taleplerin bu yıl iyileşeceğinin sinyalini verdiğini belirtti.

2103'ün küresel ekonomi için daha iyi bir yıl olacağı konusunda iyimser olduğunu söyleyen Swan, bu iyimseliğin sebeplerinden birinin, Çin'den gelen son verilerin 2012'deki yavaşlamanın ardından ekonomide istikrar sağlanmaya başlandığına işaret etmesi olduğunu ifade etti.

Çin'in ihracatı Aralık'ta beklentinin üzerinde gelirken, toplam krediler de yüzde 28 artarak, dünyanın en büyük 2. ekonomisindeki toparlanmanın hız kazandığı sinyallerini destekledi. Ülkenin yeni lideri, 7 çeyrek üst üste yavaşlayan büyümedeki toparlanmayı korumaya çalışıyor.

Bloomberg anketine katılan analistlerin medyan tahminine göre Çin ekonomisi üöüncü çeyrekte yüzde 7.4 büyümenin ardından  dördüncü çeyrekte yüzde 7.8 büyüdü.

Öte yandan küresel ekonominin ABD'deki mali durum ve Avrupa'daki borç krizi riskleri tarafından rehin tutulduğunu belirten Swan, yine de Atlantik'in her ikisi yakasında da ilerlemelerin görüldüğünü söyledi.

Kongre Bütçe Ofisi'ne göre ABD 31 Aralık'ta borç tavanına ulaştı ve harcama sınırının genişletilmemesi hâlinde HAzine'nin sıradışı önlemleri yalnızca Şubat ortasına kadar yetecek. Moody's 2 Ocak'ta ABD'nin Aaa notunun korunması için bütçe açığını kontrol edecek daha fazla önlemin gerektiğini söyledi.