Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mısır Merkez Bankası, Mısır poundundaki düşüş hızını sınırlamak için, bu ayın ilerleyen zamanlarında IMF ile kredi görüşmelerine yeniden başlamasının öncesinde bu haftaki dolar ihalelerinin sayısını üçe düşürecek.

Mısır regülatörü dünkü ihalesinde 6.5299'dan 74.8 milyon dolarlık satış yaptı. Verilere göre, o fiyattan teklif veren bankalar taleplerinin yalnızca yüzde 20.2'sini aldı. Mısır poundu dün Kahire saati ile 17:15'te 6.5626 düzeyine gerileyerek, merkez bankasının 30 Aralık'ta ihalelere başlamasından bu yana kaydettiği kayıpları yüzde 5.7'ye genişletti.

Mısır merkez bankası yeni sistem uyarınca, her bir bankanın yabancı rezervler altında tutabileceği dolar miktarını sınırlıyor. Mısır hükümeti, Mısır poundunun son 2 yılda yüzde 60 değer kaybetmesinin ardından net uluslararası rezervlerindeki düşüşü kontrol altına alabilmek için IMF'den 4.8 milyar dolarlık kredi istedi.

İhalelerin sayısının azaltılmasıyla değer kaybının yavaşlatılmasının hedeflendiğini belirten Arab Banking Corp.'un Kahire'deki hazine varlıkları müdürü Sherif Othman, ay sonunda IMF ile anlaşma beklediklerini ve Mısır poundunu 7 seviyesinin altında görmeyi istemediklerini söyledi.

Katar'ın merkez bankasındaki varlıklarını ikiye katlayarak 4 milyar dolara çıkarmasına rağmen Mısır'ın net uluslararası  rezervleri Aralık'ta 15 milyar dolarda kaldı.